Wat doet klimaatverandering met Spaanse wijn?

door Judith Goeree
Klimaatveranderingen, Spaanse wijn

Een temperatuurstijging van meer dan 2 graden Celsius wereldwijd zou een bedreiging vormen voor de Spaanse wijn. Veel wijnproducenten maken zich zorgen over de gevolgen van de droogte en de vele hittegolven voor de opbrengst van de wijngaarden.

De opwarming van de aarde is een reële bedreiging voor de wijngebieden aan de kust en in het laagland van Spanje. In een recente publicatie in het tijdschrift Reviews Earth & Environment wordt beschreven dat de rijping van de druif verschuift. Door de huidige temperatuurstijging rijpen de vruchten nu tijdens de warmste periode van de zomer.

Druivenoogst laatste jaren 2-3 weken vroeger

Volgens de onderzoekers vindt de druivenoogst in de meeste wijngebieden de afgelopen jaren twee tot drie weken vroeger plaats. Daardoor verandert de opbrengst van de druiven. Ook de samenstellingen van de vruchten is anders, met als gevolg dat ook de uiteindelijke kwaliteit van de wijn verandert.

Onderzoekers van Franse en Italiaanse universiteiten hebben verschillende wijngebieden in de wereld bestudeerd. Omdat elke wijnstreek specifieke klimatologische omstandigheden kent, is per gebied gekeken naar de invloed van klimaatveranderingen op de wijnproductie. Het onderzoek richtte zich onder andere op de impact van temperatuursveranderingen, neerslag, vochtigheid, straling en CO2 op de wijnstokken.

Klimaatverandering bedreiging voor Spaanse wijn

De bevindingen van het onderzoek laten zien dat 49 tot 70 procent van de wijngaarden zich niet aanpast aan de gevolgen van klimaatverandering. Dit percentage varieert afhankelijk van de mate van opwarming in een gebied. (We naderen momenteel een gemiddelde stijging van 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk).

De impact zal naar verwachting het grootst zijn in regio’s die al een warm en droog klimaat hebben, zoals een groot deel van de wijngebieden aan de kust en in het laagland van Spanje, Italië, Griekenland en Zuid-Californië. Daarentegen kunnen andere wijngebieden door de klimaatverandering mogelijk juist rekenen op een hogere productie. Dat geldt onder andere voor Noord-Frankrijk, Tasmanië (Australië) en de staat Washington aan de Amerikaanse westkust. Afhankelijk van de temperatuurstijging biedt de opwarming van de aard juist kansen voor gebieden op hogere breedtegraden, zoals het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.

Ander wijngaardbeheer nodig

De onderzoekers wijzen erop dat het veranderende klimaat nieuwe plagen en ziekten voor wijnstokken met zich mee zal brengen. Daarnaast neemt ook de kans op extreme weersverschijnselen, zoals hittegolven, stortregens en mogelijk hagel toe. De veranderingen vragen om een andere manier van wijngaardbeheer. Waar mogelijk zouden wijnboeren kunnen kiezen voor enting of het planten van nieuwe wijnranken van druivenvariëteiten die beter bestand zijn tegen droogte. Ook aanvullende irrigatie of teelttechnieken die de rijping van druiven vertragen, zijn mogelijk oplossingen. Hoewel irrigatie met de waterschaarste in Spanje geen haalbare kaart lijkt.

Of de wijnstokken op de lange termijn economische levensvatbaar blijken, is de grote vraag. De oplossing lijkt te liggen in het tegenhouden van de klimaatveranderingen, maar het is de vraag of dat lukt. Onderzoekscentra zetten daarom ook in op programma´s voor genetische verbetering van bestaande druivenrassen.

Lees ook: De beste regio voor wijntoerisme in Spanje bekendgemaakt