De afgelopen jaren is Spanje getuige geweest van een bijzondere ontwikkeling: een ware strijd tussen gemeenten om de meest spectaculaire kerstviering te organiseren. Wat begon met opvallende kerstversieringen in steden als Málaga en Vigo, is uitgegroeid tot een nationale trend die inmiddels zelfs de kleinste dorpen bereikt.
De ambitie om te schitteren, letterlijk en figuurlijk, brengt niet alleen toeristen naar deze gemeenten, maar ook economische kansen en sociale cohesie.
Het succes van het kerstboomdorp Cazalegas
Neem het dorp Cazalegas, een kleine gemeenschap in Toledo met slechts 2.000 inwoners. Dit jaar claimt het dorp een wereldrecord met een kerstboom van 26 meter, volledig bekleed met handgemaakt haakwerk. Meer dan 100 vrouwen uit het dorp, variërend in leeftijd van 8 tot 85 jaar, hebben samen aan deze boom gewerkt. Dit initiatief bracht niet alleen generaties samen, maar gaf het dorp ook een nieuwe toeristische impuls. “Het trekt bezoekers van heinde en verre,” zegt burgemeester Francisco Javier Blanco Guerro trots in de krant El Confidencial. Naast het bewonderen van de boom, blijven bezoekers vaak om te eten, drinken en winkelen.
Met deze strategie probeert Cazalegas de leegloop in de wintermaanden tegen te gaan. Terwijl het in de zomer druk bezocht wordt vanwege het nabijgelegen stuwmeer, hoopt het dorp met het kerstbomenspektakel nu ook in de wintermaanden toeristen aan te trekken.
De opkomst van kerstparken
Niet alleen dorpen, maar ook stedelijke gebieden zetten zwaar in op kerst en spectaculaire kerstvieringen. Móstoles, een stad in de buurt van Madrid, opende dit jaar ‘Navipark Madrid’. Het is een grootschalig kerstpark met een Europese kerstmarkt, ijsbanen en verlichte attracties. Volgens burgemeester Manuel Bautista trekt het park elk weekend tienduizenden bezoekers en zet het Móstoles als interessante bestemming om tijdens de feestdagen te bezoeken op de kaart. Het succes wordt gezien als een investering in de toekomst. Men hoopt natuurlijk dat tevreden bezoekers vaker zullen terugkeren.
Torrejón de Ardoz: pionier in kerstextravagantie
Een van de pioniers in deze trend is Torrejón de Ardoz, dat zichzelf de “Eerste Europese Kersthoofdstad” noemt. Met ‘Mágicas Navidades’, een evenement dat in 2015 begon, omvat grootschalige kerstactiviteiten zoals lichtshows, markten en thematische attracties en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de stad. Deze evenementen bieden niet alleen een economische boost, maar poetsen ook het image van de stad op, aldus wethouder Maria Eugenia Gil Blázquez. Volgedns hem heeft de investering van miljoenen euro’s zijn gemeente getransformeerd van een anonieme stad tot een toeristische trekpleister.
Sommige dorpen pakken het anders aan
Tegen deze achtergrond van extravagante kerstvieringen kiest het dorp Allariz in de provincie Ourense een geheel eigen koers. In plaats van te wedijveren met imposante lichtshows en reusachtige kerstbomen, zet Allariz in op duurzaamheid en gemeenschapszin. Dankzij die keuze trekt dit Galicische dorp elk jaar meer bezoekers gedurende de feestdagen. Met een bescheiden budget van 9.000 euro weten de inwoners creatieve en milieuvriendelijke decoraties te realiseren, vaak gemaakt van hergebruikte materialen. “Wij geloven in een duurzamere kerst en benadrukken dat Kerstmis niet om geld draait,” vertelt María López van het lokale toerismebureau. De handgemaakte decoraties, zoals bijna 80 poppen die het kerstverhaal verbeelden, sluiten aan bij de historische en natuurlijke waarden van het dorp, dat zo bewijst dat een betoverende kerst ook mogelijk is zonder groot budget.
Voor toeristen in Spanje is het extra leuk om specifieke dorpen en steden in deze tijd te bezoeken. De versieringen, of deze nou exhorbitant zijn of duurzaam, zoals in Allariz, geven zo´n bezoek toch een extra en feestelijke dimensie.