Deelnemers van de ‘Camino a vela’ aangekomen in Santiago de Compostela.

door admin
Deelnemers van de 'Camino a vela' aangekomen in Santiago de Compostela.

En die heeft veel raakvlakken met het oorspronkelijke pad.Volgens overlevering zijn de overblijfselen van apostel Santiago over zee vervoerd en zo in Santiago de Compostela aangekomen.

Via de monding van de rivier Arousa, vergezeld door zijn discipelen Teodoro en Atanasio in een boot.Sinds een aantal jaren kun je Santiago de Compostela ook per zeilboot of catamaran bereiken. Maar, wie het certificaat ‘De Compostela’ – dat bevestigt dat je de pelgrimstocht succesvol hebt voltooid, wil ontvangen – moet minstens 100 zeemijl gevaren hebben en de laatste kilometers te voet hebben afgelegd. Het is niet mogelijk om het wandelen volledig te omzeilen.

Achtste editie 

Tijdens de achtste editie van de ‘Camino a vela’ vertrokken 25 zeilschepen met 110 pelgrims op 6 juni uit La Rochelle, Frankrijk. Met aan boord pelgrims van verschillende nationaliteiten, waaronder  Fransen, Spanjaarden, Argentijnen en Mexicanen. Drie weken lang zeilden ze langs de noordkust van Spanje in wat de langste oversteek van de acht edities was. Daarbij werden verschillende plaatsen aangedaan:  Hondarribia, Bermeo en Getxo in Baskenland, Laredo en Santander in Cantabrië en Gijón in Asturië. Op 18 juni kwamen ze aan in Galicië, waar ze stopten in Ribadeo en van daaruit Cedeira, A Coruña, Muxía, Muros, Boiro en Vilagarcía de Arousa aandeden, de laatste haven van de zeiltocht.

Vanuit deze haven in de monding van Arousa vertrokken ze woensdag voor de Traslatio-route over de rivier de Ulla per catamaran. De laatste etappe eindigde te voet op het Plaza del Obradoir in Santiago de Compostela. Daar kwamen ze op donderdag juni vanaf 13:30 uur aan.

Voordelen van een trip op het water

De route per boot afleggen heeft zijn voordelen. Een super goede conditie is niet noodzakelijk. Ook is het mogelijk om een boot met schipper te huren.

Het laatste deel van de bedevaart moet wel gelopen worden. Wat voor alle routes geldt, is de verbondenheid die ontstaat. ‘De kameraadschap van de Camino te voet, wordt ook zeilend overgedragen en zelfs versterkt op zee,’ erkenden de zeilers trots.

Dit vind je misschien ook leuk