De Spaanse provincie Teruel staat ook bekend als demografische woestijn. Door de voortdurende ontvolking leven er minder dan 10 inwoners per vierkante kilometer. Alleen de provincie Soria is nog leger. Toch heeft een bijzondere delicatesse een klein dorp in dit lege deel van Spanje getransformeerd tot wereldleider in zijn sector met een omzet van meer dan 15 miljoen euro per jaar.
Waar het gebied ooit onvruchtbaar leek, is het nu verantwoordelijk voor de productie van een van de meest gewaardeerde culinaire producten. De zwarte truffel, ook wel aangeduid met ‘het zwarte goud’ of Tuber melanosporum, staat bekend om zijn intense geur en smaak. Het is namelijk de truffelindustrie in het dorp Sarrión in de streek Gúdar- Javalambre, adie een miljoenenomzet genereert, werkgelegenheid biedt en voorkomt dat jongeren naar grote steden aan de kust trekken.
Het ontstaan van de truffelindustrie
In de jaren zestig ontdekten lokale boeren in Sarrión de waarde van de wilde truffel. Aanvankelijk werd deze ondergrondse schimmel alleen door buitenstaanders uit Catalonië en Frankrijk gezocht. Toen de inwoners de geheimen van deze schat leerden kennen, begon Sarrión aan een opmerkelijke transformatie. Boeren zoals de familie Doñate bouwden hun eigen truffelbedrijven op en zorgden ervoor dat Sarrión nu de wereldleider is in truffelproductie, zelfs voor de beroemde Périgord-regio in Frankrijk.
Simona Doñate, die samen met haar vader en een zakenpartner het bedrijf Inotruf S.L. runt, vertelt trots in de krant El Confidencial hoe haar familie nu al drie generaties actief is in de truffelindustrie. Het kweken van truffels vereist veel geduld. Het duurt acht jaar voordat de eerste oogst kan worden binnengehaald en vijftien jaar voordat het echt winstgevend wordt. Toch blijft de passie voor dit product generaties lang doorgaan. “De geur van truffels herinnert me aan mijn jeugd”, zegt Simona.
Economische groei door zwarte delicatesse
De truffelindustrie heeft Sarrión economisch doen opbloeien. Met de ideale omstandigheden – korte zomers, natte herfst en besneeuwde winters – levert Teruel jaarlijks zo’n 40.000 kilo truffels, goed voor miljoenen aan export. Frankrijk en Italië zijn de grootste afnemers van deze hoogwaardige truffels. Deze Spaanse truffels worden in Frankrijk vaak verkocht als ‘Franse’ producten. De truffelproductie biedt niet alleen werkgelegenheid aan boeren, maar ook aan bedrijven die zich bezighouden met alles rondom truffels. Het gaat van het kweken van truffelbomen tot het trainen van truffelhonden. Volgens Simona Doñate is de truffel een extra inkomstenbron die haar familie veel kansen heeft gegeven.
Sarrión houdt zijn jeugd vast
Dankzij de truffelindustrie blijven de jongeren in Sarrión. Terwijl andere dorpen in Teruel de afgelopen tien jaar te maken hebben gehad met een daling in bevolking, groeit Sarrión juist. Simona, haar broers en hun kinderen zijn het levende bewijs dat de plaatselijke delicatesse niet alleen economische, maar ook demografische voordelen biedt.
Internationale truffelbeurs
De truffeloogst loopt van november tot maart. Tijdens deze periode werken truffelkwekers en hun speciaal getrainde truffelhonden hard om deze ondergrondse schatten te vinden. Elk jaar, in december, viert Sarrión de Internationale Truffelbeurs (Fitruf). Dit evenement trekt experts en liefhebbers van over de hele wereld aan.
Lees ook: Miljonair door de wereldberoemde zwarte truffel uit Spanje