Dertig arrestaties wegens diefstal van johannesbroodbonen in Zuid-Spanje

door admin
Dertig arrestaties wegens diefstal van johannesbroodbonen in Zuid-Spanje

Ze schijnen te behoren tot het zogenoemde 'superfood', de bonen van de johannesbroodboom. De Guardia Civil in Zuid-Spanje heeft nu vier criminele groepen opgespoord wegens diefstal van deze vruchten.

De waardestijging van johannesbroodbonen op de markt wekte blijkbaar de interesse van de criminelen voor deze nieuwe ‘gouden vruchten’ die rijkelijk groeien in de Guadalhorce-vallei in de provincie Málaga. Agenten hebben in het kader van operatie ‘Datalga’ zo’n dertig personen aangehouden die zich bezighielden met de diefstal en verwerking van de populaire bonen.

De rechercheurs hebben volgens de krant Sur geconstateerd dat er een hele reeks criminele activiteiten is die verband houden met de diefstal van de bonen. Naast de 30 gearresteerde personen wordt onderzoek gedaan naar nog eens tien personen voor de volgende delicten: diefstal, documentvervalsing, verduistering en het witwassen van geld.

Omdat er verschillende klachten over diefstallen in boerderijen binnen kwamen bij de politie, startten ze het onderzoek op. Het ging om boerderijen in de steden Coín, Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Álora, Cártama en Monda in Málaga. Opvallend was dat precies in die periode de waarde van de boon op de markt fors is gestegen naar 2 euro per kilo.

Als resultaat van het onderzoek heeft de Guardia Civil vier criminele groepen geïdentificeerd die hun criminele activiteiten rond deze vrucht concentreerden, wat leidde tot de arrestatie van de dertig personen. 

Ook lokaliseerden de agenten een magazijn in Coín dat de gestolen johannesbroodbonen kennelijk zonder enige vorm van controle en zonder verificatie van hun herkomst in ontvangst nam. Volgens bronnen bij de Guardia Civil werden in ditzelfde magazijn 156 vervalste documenten ontdekt met betrekking tot het bezit en de commercialisering van dit product.

Johannesbroodbonen

Johannesbroodbonen, ook wel johannesbroodpeulen of gewoon johannesbrood genoemd, zijn de vrucht van de johannesbroodboom, die inheems is in het Middellandse Zeegebied. Ze zijn om een aantal redenen populair:

Culinair gebruik: johannesbroodbonen worden vaak gebruikt als natuurlijke zoetstof en als vervangingsmiddel voor chocolade. In Zuid-Europa wordt er ook naar verwezen als ‘chocolade voor de armen’. Ze kunnen tot poeder worden vermalen en worden gebruikt bij het bakken, koken en als alternatief voor cacaopoeder. 

Voedingswaarde: johannesbroodbonen zijn een goede bron van voedingsvezels, eiwitten en antioxidanten. Ze bevatten ook vitamines en mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.

Medicinaal gebruik: Johannesbroodbonen worden van oudsher gebruikt voor medicinale doeleinden. Ze worden verondersteld ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen te hebben en zijn gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals spijsverteringsproblemen en huidaandoeningen.

Milieuaspecten: Johannesbroodboom is een droogtetolerante boom en wordt beschouwd als een duurzaam gewas omdat hij weinig water nodig heeft en niet wordt aangetast door ziekten en plagen, waardoor boeren het gebruik van pesticiden of kunstmest kunnen vermijden.

Over het algemeen is johannesbrood een veelzijdige en gezonde optie die op verschillende manieren kan worden gebruikt, waardoor het een populaire keuze is onder gezondheidsbewuste consumenten.

Dit vind je misschien ook leuk