Deze badplaats in Spanje krijgt grootste muurschildering ter wereld

door admin
Deze badplaats in Spanje krijgt grootste muurschildering ter wereld

De gemeente Almuñécar, aan de Costa Tropical in Granada, wordt het ‘doek’, waar Ríos, dankzij een Franse projectontwikkelaar, een stedelijk kunstwerk van minstens 6.000 vierkante meter zal creëren. Daarmee verfraait hij verschillende toeristische appartementsgebouwen aan het strand van Velilla in de Andalusische badplaats.

Maradona

Zoals de muurschilder zegt, heeft de gemeente op internet gezocht naar soortgelijke werken en die zijn er niet. Tot nu toe is de grootste muurschildering ter wereld ongeveer 1.400 vierkante meter groot. Het gaat om het werk van Martín Ron en toont een afbeelding van voetballer Maradona aan het begin van de WK-finale van 1990 in Italië. De muurschildering in Almuñécar zou vijf keer zo groot moeten worden en daarmee erkenning in het Guinness World Record verdienen.

Grootste muurschildering van Spanje

Ríos heeft in Estepona, een andere Andalusische badplaats, al de grootste muurschildering van Spanje op zijn naam staan. Het werk ‘Día de Pesca’ beslaat zes flatgebouwen en heeft een oppervlakte van 1.000 vierkante meter. Dit werk is de reden dat een Franse projectontwikkelaar die luxe woningen bouwt in Velilla, hem het werk heeft toevertrouwd. 

De 61-jarige kunstenaar staat voor de uitdaging om drie gebouwen van 12 verdiepingen te verfraaien. De appartementen stammen uit de tijd van de baksteenhausse en maken het uitzicht voor de huurders van nieuwe woningen minder aantrekkelijk.

De voorbereidende steigerwerkzaamheden zullen naar verwachting volgende week beginnen, het schilderen begint pas later. ‘Als ik in het Guinness Book of Records kom, krijg ik meer opdrachten en ik ben een beetje te oud om veel steigers te beklimmen,’ grapt hij. De kunstenaar hoopt de muurschildering eind juni af te hebben. 

Pionier in straatkunst

José Ríos begon met straatkunst in Spanje toen de term nog niet eens bestond. Hij begon toen hij 16 jaar oud was, meer dan 40 jaar geleden. Een van de eerste muurschilderingen die hij maakte was in Madrid. Daarnaast is Ríos ook beeldhouwer en een gevestigd kunstenaar in zijn provincie. Heel bekend zijn enkele van zijn werken met gerecycleerde elementen, zoals de kalkoenrotondes die de Universiteit van Jaén sieren of de Iberische Krijger, gelegen op de Cerro de los Lirios, bij de ingang van de stad vanaf de weg naar Córdoba. Behalve in de straten van de steden toont Fernández Ríos zijn werk ook in expositieruimtes.

De opdracht in Almuñécar, de zomerbestemming van veel inwoners van Ríos’ woonplaats Jaén, is qua omvang ongetwijfeld de grootste uitdaging die hij voorlopig zal aangaan.

Dit vind je misschien ook leuk