Deze meisjesnaam van slechts drie letters is trendy in Spanje

door admin
baby meisjesnaam kiezen

Het kiezen van een naam voor een baby kan een uitdagende taak zijn, gezien de eindeloze mogelijkheden. Veel ouders laten zich leiden door de huidige trends. Een meisjesnaam die momenteel bijzonder populair is in Spanje, met meer dan 10.000 registraties, is slechts drie letters lang.

In de afgelopen jaren zijn korte en krachtige namen steeds populairder geworden in Spanje. Vorig jaar waren de meest populaire meisjesnamen in Spanje Lucía, Martina en Sofía, met Lucía aan de top van de lijst​. In 2020 werden Lucía, Sofía en Martina ook al als de top drie namen voor meisjes geregistreerd, volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE). Andere veel gekozen namen dat jaar waren Emma, Valeria en Julia​​. Eerder, in de jaren 80 en 90 waren traditionele namen zoals María, Cristina en Laura zeer populair. Deze namen werden vaak gekozen vanwege hun klassieke en tijdloze karakter​​.

Naam van drie letters

De naam, van Hebreeuwse oorsprong, die nu fors aan populariteit wint betekent ‘de gekozene’. Deze naam, Mía, is een verkorte vorm van María en heeft een melodieuze klank en een krachtige betekenis. De gemiddelde leeftijd van alle meisjes die deze naam hebben is 4,0 jaar. Dat wijst op een recente opkomst in populariteit.

Veranderingen meisjesnamen door de tijd

De verschuiving naar kortere namen zoals Emma, Alma en Mía is een relatief recent fenomeen. Ouders in Spanje kiezen steeds meer voor namen die eenvoudiger en makkelijker uit te spreken zijn, maar toch krachtig en betekenisvol blijven​. Volgens INE zijn er bijna 11.000 meisjes in Spanje met de naam Mía. De meerderheid van deze meisjes woont in regio’s zoals Catalonië, de Balearen en de Comunidad Valenciana, maar de naam komt ook veel voor in Galicië, Cantabrië, Las Palmas en Málaga.

Internationale populariteit

De populariteit van Mía beperkt zich niet tot Spanje. In verschillende Europese landen zoals Kroatië, Malta, Zwitserland en Estland is Mía eveneens een van de meest gekozen namen voor meisjes. Ouders kiezen steeds vaker voor unieke namen. Deze trend toont dat ouders graag willen dat hun kinderen opvallen in plaats van opgaan in de menigte.

Religieuze meisjesnamen door Franco

Heel anders was dat toen meisjes vaak namen kregen als Soledad, Purificación, Encarnación Concepción of Inmaculada. Tijdens de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975) waren ouders in Spanje namelijk verplicht om katholieke namen te kiezen voor hun kinderen. Deze maatregel was onderdeel van het bredere beleid van het regime om katholieke waarden te bevorderen en te integreren in het dagelijks leven. Namen zonder katholieke betekenis of niet uit de bijbel werden vaak niet geaccepteerd door de autoriteiten​, dus kozen ouders maar het zekere voor het onzekere. Wel werden bovengenoemde ingewikkeld klinkende namen vaak afgekort tot Sol, Puri, Enca, Conchi of Inma.

Dit vind je misschien ook leuk