Deze Spaanse autonome regio’s groeiden afgelopen jaar het hardst

door admin
Deze Spaanse autonome regio’s groeiden afgelopen jaar het hardst

Dit blijkt uit een publicatie van de Spaanse onafhankelijke autoriteit voor fiscale verantwoordelijkheid (AIReF). Hierin staat de groei van het bbp in de autonome gemeenschappen in het eerste kwartaal van 2023 benoemd.

Het onafhankelijke orgaan – dat toezicht houdt op de overheidsfinanciën in Spanje – meldt dat de Balearen de hoogste economische groei kenden, met een plus van 5,9% op jaarbasis. Daarna volgen de Canarische Eilanden met 5,7%, Madrid (4,3%) en Andalusië (4%). De groei ligt er boven het gemiddelde voor Spanje, dat volgens de berekeningen van AIReF 3,8% bedraagt.

Expansie van de eilanden 

‘Bij de kwartaal-op-kwartaalcijfers springen de Balearen en de Canarische Eilanden in het oog door hun expansie, met een groei van respectievelijk 0,9% en 0,8%, beide boven het nationale gemiddelde (0,5%). 

Murcia en regio Valencia lieten de kleinste stijgingen zien, met percentages van respectievelijk 0,2% en 0,4%. Asturië en Cantabrië stonden onderaan de geraamde jaar-op-jaar groei in het afgelopen jaar.

Deze ramingen zijn gemaakt in een context van grote onzekerheid, aangezien de laatst beschikbare informatie over de Spaanse regionale rekeningen betrekking heeft op 2021 en is gepubliceerd in december 2022. De meest actuele informatie voor heel Spanje is op 28 april 2023 gepubliceerd.

Economische versnelling van Spanje

De viceminister-president en minister van economische zaken, Nadia Calviño, benadrukte tijdens een persconferentie de economische ‘versnelling’ van Spanje in deze eerste maanden van 2023. Het bbp dat Spanje vóór de pandemie had, is ‘praktisch’ hersteld.

Calviño wees ook op het feit dat de werkgelegenheid op een recordhoogte staat, een ‘positieve dynamiek’ die volgens haar tot uiting zal komen in de inschrijvingsgegevens die donderdag bekend zullen worden gemaakt wanneer de sociale zekerheid de gegevens over april publiceert.

Calviño benoemde verder nog dat Spanje sneller groeit dan andere grote economieën en dat de ‘grootste uitdaging’ de inflatie is, die nu vooral de voedselprijzen raakt.

Dit vind je misschien ook leuk