Deze week instabiel weer en later zelfs DANA in Spanje

door admin
Deze week instabiel weer en later zelfs DANA in Spanje

Hoewel de buien van afgelopen weekend, voornamelijk in Catalonië, zich uitten in behoorlijke hagelbuien was de bevolking opgelucht dat er eindelijk wat neerslag viel. Toch was dit slechts een voorproefje van instabiel weer. De Spaanse weerdienst het Aemet voorspelt namelijk op maandagochtend wederom een week van instabiel weer met veel regen en wisselende koudere temperaturen in grote delen van het land.

Maandag begint met regen in noorden van Spanje

Op maandag 15 mei wordt al regen verwacht langs de gehele noordkust van Spanje. Hoewel het dinsdag weer een rustige dag lijkt te worden, verandert dat op woensdag 17 mei wanneer juist het zuiden van Spanje met behoorlijke buien te maken kan krijgen. Deze buien houden tot donderdag aan en worden lokaal vergezeld door onweer.

Ook worden er vanaf vandaag koudere temperaturen verwacht. Voornamelijk in het noordelijk deel en het midden van Spanje. Op het moment lijken de kust langs de Middellandse Zee en Zuid-Spanje hier niet mee te maken te krijgen. Hier blijft de temperatuur overdag steken tussen de 20 en 25 graden.

Vrijdag DANA in Zuid-Spanje met plensbuien en onweer

Op vrijdag verwacht het Aemet in het noorden, zuiden en langs de gehele Middellandse zeekust en de Balearen behoorlijk wat regenval. Van woensdag op donderdag wordt verwacht dat er een DANA via het zuiden van Spanje aan land komt. Deze DANA zorgt op vrijdag voor behoorlijke plensbuien en onweer. Voornamelijk de regio’s Andalusië, Extremadura en Castilië-La Mancha krijgen hiermee te maken.

Naast regen en vooral in het noorden en binnenland koudere temperaturen geeft het Aemet ook diverse weerswaarschuwingen af. Van maandagochtend tot en met woensdag geeft de Spaanse weerdienst code geel af op Menorca, de Costa Brava en de kust van Tarragona vanwege wind en hoge golven.

Dit vind je misschien ook leuk