Diplomatieke crisis tussen Spanje en Israël wordt groter

door admin
Diplomatieke crisis tussen Spanje en Israël wordt groter

Tussen Spanje en Israël is een precaire situatie ontstaan. De Spaanse president Pedro Sánchez bekritiseerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanwege burgerslachtoffers in Gaza tijdens Israëls militaire operatie tegen Hamas.

Sánchez maakte zijn opmerkingen tijdens een bezoek aan de Rafah grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte. Daar was hij samen met de Belgische premier Alexander de Croo. De kritiek van de Spaanse premier heeft geleid tot een diplomatieke crisis, waarbij Israël de Spaanse regering beschuldigt van het “ondersteunen van terrorisme”.

24 uur na deze grootste retorische en diplomatieke botsing tussen Israël en Spanje in de afgelopen decennia, kwam de jihadistische groepering Hamas tussenbeide om te bedanken voor de woorden van de president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez – en ook van de Belgische premier Alexander De Croo – tegen het massale Israëlische militaire offensief dat werd gelanceerd als reactie op de terroristische aanval op 7 oktober.

“Beschamend en oneervol”

Nadat hij hoorde van de lof van Hamas, schreef de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen op het X-netwerk: “De felicitaties van de terroristische organisatie Hamas aan de premiers van Spanje en België zijn beschamend en oneervol.” “We zullen niet vergeten wie ons in deze tijden steunt en wie een moorddadige terroristische organisatie steunt die meer dan tweehonderd gijzelaars vasthoudt”, reageerde hij.

El Confidencial schrijft dat dit incident dient als een les voor de hele EU. De kwestie Israël-Palestina ligt zeer gevoelig. Het heersende sentiment is dat geduld vereist is en dat elke genomen actie de consequenties moet overwegen. 

“Kwestie van menselijkheid”

 De felle reactie van Israël op zijn woorden heeft de premier van Spanje echter niet geremd. In een openbaar evenement georganiseerd door de PSOE (Partido Socialista Obrero Español) op zondag in Madrid, verdedigde hij zijn standpunt over het conflict in Gaza. Hij verklaarde dat het veroordelen van het willekeurig doden van Palestijnse burgers en de acties van de terroristische groep Hamas geen kwestie van politieke partijen of ideologieën is, maar eerder een kwestie van menselijkheid.

Sánchez benadrukte opnieuw het belang van het opkomen voor mensenrechten en sprak zijn teleurstelling uit over het gebrek aan steun van de oppositie in deze kwestie.

Sánchez ontving op het PSOE-evenement bovendien steun van voormalig president José Luis Rodríguez Zapatero. Die prees de moed van Sánchez voor het innemen van een duidelijk standpunt over het conflict in Gaza en trok parallellen met zijn eigen ervaring van beschuldigd te worden van het steunen van terrorisme toen hij de Spaanse troepen uit Irak terugtrok. Hij benadrukte het belang van het verdedigen van onschuldige slachtoffers en bekritiseerde het idee dat doden ooit gerechtvaardigd kan worden als verdediging. 

Kritiek van de oppositie

De leider van de Partido Popular, Alberto Núñez Feijóo, reageerde ook op de felicitaties van Hamas aan de president van de Spaanse regering voor zijn woorden over het conflict in Gaza: “We hebben gezien dat een terroristische organisatie de heer Sánchez heeft gefeliciteerd. We zien onszelf niet weerspiegeld in een buitenlands beleid dat met niemand afgesproken. Het zou goed zijn om te stoppen met het maken van grappen en geen diplomatieke conflicten te creëren. We hebben een excentriek buitenlands beleid, dat geen onderscheid maakt tussen respect voor het Palestijnse volk en de veroordeling van een terroristische groepering als Hamas. We willen de hele regering vragen om het Hamas-terrorisme te veroordelen.”

Dit vind je misschien ook leuk