Dit zijn de drie minst ontwikkelde regio’s van Spanje

door admin
ontwikkelde gebieden Almeria sloppenwijk

Afgelopen woensdag maakte de EU bekend dat in drie Spaanse regio’s het bbp per hoofd van de bevolking onder het EU-gemiddelde van 75% ligt. Het zijn de minst ontwikkelde regio’s van Spanje.

Veel inwoners in die regio’s van een leeftijd tussen de 15 en 39 jaar verhuizen naar andere gebieden. Volgens dit rapport lopen deze gebieden hierdoor het risico hun talent te verliezen. Het gaat om de regio’s Andalusië, Castilla-La Mancha en Extremadura.

Naast deze drie regio’s zijn er nog 36 gebieden in de EU die het risico lopen hun vaardige inwoners kwijt te raken. Dit zijn onder meer Letland, Litouwen, Oost-Polen, Slowakije, Griekenland, het noorden van Portugal, het noorden van Frankrijk en Finland. Dit komt neer op 13% van de EU-bevolking.

Meest en minst ontwikkelde regio’s

De meeste gebieden met talentverlies liggen in het oosten en het zuiden van Europa. Waar enerzijds Andalusië, Castilla-La Mancha en Extremadura een bbp hebben dat lager dan 75% ligt, is het heel opvallend dat de regio’s Aragón, Catalonië, Madrid, Navarra en Baskenland een bbp hebben dat hoger ligt dan 100% van het EU-gemiddelde. In Spanje vinden we dus de minst en de meest ontwikkelde gebieden van Europa in één land.

Verdere analyse nodig voor beter bestuur

Het EU-rapport laat zien dat er een verband is tussen de kwaliteit van het regiobestuur en effectieve investeringen. Daarom moet het bestuur in deze gebieden verbeteren. Ook zegt het rapport dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor de problemen in de regio’s. Soms is er niet genoeg specialisatie aanwezig. Een andere keer is het bestuur niet goed. Het innovatiesysteem kan onvoldoende zijn of er kunnen niet genoeg diensten beschikbaar zijn in de regio. Daarom moet voor elke regio een op maat gemaakte analyse komen. Het rapport stelt verder vast dat in gebieden met ontevreden mensen vaak op euro-sceptische partijen gestemd wordt.

Dit vind je misschien ook leuk