Dit zijn de goedkoopste en duurste supermarkten in Spanje

door admin
Dit zijn de goedkoopste en duurste supermarkten in Spanje

De OCU heeft de prijzen van levensmiddelen, hygiëne- en drogisterijproducten in meer dan 1 000 hypermarkten, supermarkten en discountwinkels vergeleken om de goedkoopste te ontdekken. En dat kan aanzienlijke besparingen opleveren!

Behalve prijsverschillen tussen winkelketens bestaan er ook grote verschillen in en tussen de steden. Zo is het mogelijk om tot 3.532 euro te besparen in supermarkten in Madrid, waar de verschillen het grootst zijn, blijkt uit hetzelfde onderzoek. 

Hogere uitgaven aan boodschappen 

Het percentage van het inkomen dat Spaanse gezinnen aan boodschappen besteden, is sinds de pandemie gestegen. Andere artikelen, zoals vrijetijdsbesteding en reizen, daalden juist in prijs. Volgens OCU ‘moeten gezinnen gemiddeld minimaal 4.409 euro uitgeven en dat is als ze het geluk hebben in een van de goedkoopste gebieden te wonen’.   

Ook heeft OCU een versnelling van de stijging van de voedselprijzen geconstateerd die verband houdt met de stijging van de energieprijzen. Melk, eieren en vlees van pluimvee en konijnen zijn duurder geworden.

Goedkope supermarkten in Spanje

Na de hypermarkt Alcampo in Murcia -de goedkoopste van de door de OCU bezochte supermarkten in Spanje – volgen vier andere supermarkten van dezelfde keten: Sant Adrià de Besòs, Barcelona, Vigo en Esplugues de Llobregat. Alcampo blijft landelijk de goedkoopste keten, maar vorig jaar was de eerste plaats van Alcampo nog overtuigender. Toen waren 9 van de 10 goedkoopste supermarkten een vestiging van deze keten. Dit jaar is er veel meer variatie in de top 10, met Family Cash (Valencia), Tifer (Burgos), Eurospar (Badajoz) en Dani de Granada. 

In de provincie Granada is Dani de goedkoopste. Ook Family Cash valt op, een keten van Valenciaanse oorsprong die Eroski en E.Leclerc-winkels overneemt. Volgens het onderzoek stijgen prijzen bij de ketens E. Leclerc, Más y Más, La Plaza de Día en Día Maxi, bij de rest van de supermarkten daalt de prijs juist.  

Strijd tussen Alcampo en Mercadona

In 23 van de bezochte plaatsen is Alcampo de goedkoopste nationale keten, een derde van het totaal. Vorig jaar waren dat nog 30 vestigingen. Mercadona, aanwezig in alle steden is de goedkoopste winkel in 17 van steden. Carrefour blijft ver achter bij deze twee ketens en heeft slechts in slechts 2 plaatsen de laagste prijzen. Volgens de landelijke eindscore is Alcampo met een index van 103 het goedkoopst, gevolgd door Supeco (104), Consum (105), Mercadona (106), Lidl (107), Carrefour (110) en Aldi (111).

De duurste supermarkten in Spanje

De Sánchez Romero-supermarkt in Alcobendas (La Moraleja) is de duurste van de door OCU bezochte supermarkten. Sánchez Romero is ook de duurste keten, gevolgd door Sorli Discau, Supermercados Plaza, Suma, Amazon, Altoaragón en Jespac.

Van de grote landelijke ketens zijn is Suma de duurste, gevolgd door Amazon, Supercor, Carrefour Express, Unide, Covirán en El Corte Inglés.

De goedkoopste Spaanse stad om boodschappen te doen

Het onderzoek van OCU laat ook zien dat er ‘een groot verschil is in de kosten van het boodschappenmandje tussen steden en autonome gemeenschappen’. 

Jerez de la Frontera is de goedkoopste stad in het onderzoek met een index van 100. Daarna komen Almería, Castellón, Puertollano, Ciudad Real en Zamora (101). Las Palmas de Gran Canaria en Getxo zijn met een index van 111 de duurste steden. 

Van de autonome gemeenschappen zijn regio Valencia en Murcia het goedkoopst, terwijl de Balearen het duurst zijn, gevolgd door de Canarische Eilanden,  Baskenland en Catalonië.

Wie in het noorden van Madrid winkelt, geeft gemiddeld zo’n 8.600 euro uit aan boodschappen,  maar met een goede supermarktkeuze kan de besparing oplopen tot 3.530 euro. In Ciudad Real of Puertollano, daarentegen, is de besparing minder dan 400 euro.

Dit vind je misschien ook leuk