Dit zijn de mooiste straten van Spanje

door admin
straat

Overal in Spanje vind je de leukste straatjes en straten. Sommige zo nauw dat de zon er amper komt, andere vormen belangrijke verkeersaders en vooral in dorpsstraatjes versterken de wit gekalkte muren het licht zo fel dat je zonder zonnebril weinig ziet. 

Soms omringd door bijzondere gebouwen, soms leidend naar charmante pleintjes of langs een rivier: van modern tot traditioneel, elke straat weerspiegelt een ander element van de Spaanse cultuur. We geven je hier een overzicht ter inspiratie.

Calleja de Las Flores, Córdoba 

calleja de las flores

Dit mooie straatje ligt op een steenworp afstand van een van de meest indrukwekkende gebouwen van Andalusië: de Mezquita de Córdoba. Met de geplaveide stoep, de witte muren en de bloempotten gevuld met diepblauwe en rode bloemen is een wandeling door de Calleja de Las Flores de moeite waard! De foto’s die je er neemt helemaal. Ze misstaan niet op je sociale media pagina’s.

Carrera del Darro, Granada 

De Carrera del Darro is een van de oudste en drukste straten van Granada. Al wandelend langs de rivier de Darro geniet je van de terrassen, restaurantjes en winkels en wandel je zo de gezellige Moorse wijk El Albaicín in . En bovendien heb je meteen een goed beeld van hoe strategisch het Alhambra is gebouwd.

Gran Vía, Madrid 

Gran Via, Madrid

Je kijkt je ogen uit op de Gran Vía in Madrid, de verkeersader die loopt van de Calle de Alcalá, vlakbij het Plaza de Cibeles, naar het Plaza de España. Het wordt ook wel de Spaanse Broadway genoemd, vanwege het grote aantal theaters. De prachtige straat heeft een typische Spaanse uitstraling en het bruist er altijd. Zowel overdag als \’s nachts gebeurt hier veel en bieden de terrasjes en winkels gezelligheid. Vanuit de oude parken loop je via de Gran Vía naar de historische binnenstad.

Calle de la Compañía, Salamanca 

Calle de la Compañia Salamanca

Het paradepaardje van Salamanca: een prachtige voetgangersstraat in het historische centrum van de stad. De naam komt van de Sociëteit van Jezus, die zich in de 17e eeuw vestigde in het Colegio del Espíritu Santo dat in die straat ligt. Maar er liggen meer indrukwekkende gebouwen in deze roemrijke straat, zoals het Casa de las Conchas, de Clerecía, de kerk van San Benito, de kloosters van de Madre de Dios en de Agustinas of het Palacio Monterrey. Wie prachtige foto’s wil nemen in Salamanca, mag deze straat niet overslaan!

Calle Balborraz, Zamora 

Calle Balborraz is een van de oudste straten in het historische centrum van Zamora. De naam stamt af van het Arabische ‘bab al ras’ dat vertaald ‘hoofdpoort’ betekent. De straat gaf reizigers die via de vroeger al direct toegang tot het stadscentrum voor reizigers die via de Stenen Brug de rivier de Douro overstaken, direct toegang tot het stadscentrum. Als gevolg daarvan vestigden zich hier veel handelaars en ambachtslieden. Een vlak gedeelte eindigt in een bocht en een steile helling leidt de voetgangers naar de Plaza Mayor.

Rúa do Franco, Santiago de Compostela 

Rúa do Franco, Santiago de Compostela

De Rúa do Franco mag niet ontbreken in de lijst. Het smalle straatje is de gastronomische straat van de oude stad met veel restaurants en bars. De restaurants zetten de traditie voort van de middeleeuwse herbergiers die de pelgrims die door de Pyreneeën trokken, van dienst waren. Zij werden Franken genoemd en de straat, kortweg ‘Franco’ genoemd, is naar deze pelgrims vernoemd, niet naar de Spaanse dictator. Loop vanaf Ruo do Franco via Plaza del Obradoiro naar het Plaza de Platerías en bewonder de prachtige gevels van de gebouwen. Je kijkt je ogen uit!

Calle Betis, Sevilla 

calle betis sevilla, Triana

De Calle Betis loopt parallel aan de loop van de rivier Guadalquivir, tegenover de historische wijk van de stad. De gebouwen, in verschillende kleuren geverfd, zijn een van de kenmerken van de stad. Er zijn talloze restaurantjes, terrassen. Vanaf het dakterras van de ‘Faro de Sevilla’, net naast de Puente de Isabel heb je een prachtig uitzicht op de Calle Betis en op de stad.

Calle San Agustín, San Cristóbal de La Laguna, Tenerife  

Calle San Agustín, voorheen Calle Real, ligt in het historische centrum van San Cristóbal de La Laguna (Tenerife, Canarische Eilanden). UNESCO verklaarde het in 1999 tot werelderfgoed. Sinds 2011 is de straat autovrij. Er staan belangrijke historische gebouwen zoals het Casa Salazar, een paleis uit 1664 en het oude klooster van San Agustín.

Passeig de Gràcia, Barcelona 

Passeig de Gràcia Barcelona

Gelegen in het centrale deel van Eixample, dat zich uitstrekt van Plaça Catalunya tot Carrer Gran de Gràcia, wordt het beschouwd als de duurste straat in Barcelona en in Spanje. De Paseo de Gracia straalt een bepaalde Catalaanse elegantie uit waardoor deze straat absoluut een plek verdiend in deze lijst. Het is een van de belangrijkste winkel- en zakengebieden van Barcelona, met beroemde voorbeelden van de modernistische architectuur van Antoni Gaudí en Lluis Domenech i Montaner.

Passeig del Born, Palma de Mallorca 

Passeig del Born Palma de Mallorca

Deze elegante laan, die de bijnaam ‘Gouden Mijl’ heeft gekregen vanwege het aantal designerwinkels, ligt in de zomermaanden heerlijk in de schaduw door de vele bomen. Wandelen door de fraaie Passeig des Born is iets dat zowel overdag als ’s avonds de moeite waard is. Vanuit de restaurants en bars, of vanaf de stenen bankjes is het een geweldige plek om mensen te kijken.

Straat calle del Ángel, Toledo 

Dankzij de hoge muren ligt deze straat het hele jaar in de schaduw. Aan het einde van de Calle del Ángel bevindt zich de hoefijzerboog die bekend staat als Arquillo del Judío. De straat verbindt de oude joodse wijk met de stad.

Calle de Marqués de Larios, Málaga 

calle larios straat in Malaga

Deze prachtige autovrije straat die leidt naar het Plaza de la Constitución is een plaatje om te zien. De Calle Larios, die in de wintermaanden fonkelt van de kerstverlichting, is het hele jaar door een lust voor het oog. In de zomer kun je er door de schaduwdoeken boven de straat heerlijk winkelen. Er zijn veel mooie winkels van bekende merken te vinden in Calle Larios, vaak gevestigd in de meest elegante gebouwen.

Dit vind je misschien ook leuk