Dit zijn de meest merkwaardige overtredingen van de verkeersregels in Spanje

door admin
Dit zijn de meest merkwaardige overtredingen van de verkeersregels in Spanje

Te hard rijden, onder invloed zijn van alcohol of rijden zonder gordel… we weten allemaal dat het verboden en strafbaar is. Om veilig te rijden in Spanje is het nuttig om de verkeersregels te kennen. Een aantal regels is verrassend!

Zelfs even nonchalant met je elleboog uit het raam leunen, kan je al een boete opleveren! De Koninklijke Automobielclub van Spanje (RACE) heeft een lijst opgesteld van de meest merkwaardige overtredingen van de verkeersregels. Deze lijken op het eerste gezicht misschien wat onnozel maar kunnen leiden tot fikse boetes en zelfs tot puntenverlies op het rijbewijs. Doe je voordeel met onderstaande tips! 

1 Te veel personen 

Het is niet toegestaan meer mensen in de auto te vervoeren dan de fabrikant aangeeft. Lap je deze regel aan je laars, dan kun je een boete van 80 euro krijgen. Voor wie meer dan 50% van het toegestane aantal zitplaatsen -zonder bestuurder- meeneemt, zijn de gevolgen ernstiger. Deze overtreding wordt als zeer ernstig beschouwd, met als straf een boete van 500 euro, het intrekken van je rijbewijs voor drie maanden, of een aftrek van vier punten op je rijbewijs.  

2 Roekeloos remmen

Dit brengt een boete van 500 euro met zich mee en de aftrek van zes punten.  

3 Het gooien van voorwerpen op of nabij de weg

Je riskeert een boete van 500 euro en zes punten op je rijbewijs als je iets op of nabij de weg gooit vanuit je auto. Je rijbewijs kan tot drie maanden worden ingetrokken als wat je gooit brand of ongevallen kan veroorzaken of het verkeer kan hinderen.  

4 Fietsers inhalen, hen in gevaar brengen of belemmeren in hun voortgang

Dit wordt beschouwd als een ernstige overtreding die kan worden bestraft met 200 euro en de intrekking van zes punten van je rijbewijs. Ook riskeer je je rijbewijs maximaal drie maanden kwijt te raken. 

5 Het niet respecteren van de veiligheidsafstand

De boete bedraagt 200 euro, en zelfs 500 euro als het wordt beschouwd als roekeloos rijden, en dan kost het je ook nog eens 6 punten.

6 Een ander voertuig een snelheidsstoot geven

Geef je een ander voertuig een zetje, dan riskeer je een boete van 80 euro.  

7 Eten, make-up opdoen, de krant lezen of gebruik mobiele telefoon

Hierop staat een boete 200 euro en de aftrek van twee punten voor het rijbewijs. De boete geldt ook voor het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het rijden, dit kan ook nog eens leiden tot de aftrek van zes punten. 

8 Leunen uit het raam

Voor leunen uit het raam, al is het alleen maar met je elleboog, kun je een boete krijgen van 80 euro.  

9 Rijden met blote voeten, slippers, hakken of zonder shirt 

Wees hier voorzichtig deze zomer, elk van deze acties kan leiden tot een boete van maximaal 200 euro.   

10 Harde muziek spelen voor een ziekenhuis of in “rustgebieden” 

Op overtreding van deze regel staat een boete van 100 euro, die kan oplopen tot 3.000 euro, afhankelijk van het geluidsniveau. Elke gemeente bepaalt de decibellimiet.  

11 Toeteren als het niet nodig is

De boete in dit geval is 80 euro.  

Dit kun je beter ook niet doen…

De RACE herinnert er ook aan dat agenten je kunnen beboeten als je:

  • reclame, versieringen of tekeningen op je auto aanbrengt (80 euro)
  • de DGT niet laat weten dat je bent verhuisd (80 euro).
  • ruzie maakt of ‘genegenheid’ toont aan je partner in de auto (dat kan zomaar tussen 100 en 600 euro kosten, hoewel dit bedrag kan variëren afhankelijk van de gemeente)
  • met je auto op de stoep rijdt of parkeert (200 euro)
  • je auto laat slippen (100 euro)
  • je auto wast of onderhoud op straat uitvoert (van 30 tot 3.000 euro
  • rijdt met een ‘te koop’-bord voor de ruit (tot 200 euro). In het laatste geval is dit gerechtvaardigd omdat je misbruik zou maken van de openbare weg en omdat het bord je het zicht achter het stuur zou kunnen bemoeilijken. 

Dit vind je misschien ook leuk