Dode en tientallen gewonden na ongekend noodweer Spaanse oostkust

door admin
Dode en tientallen gewonden na ongekend noodweer Spaanse oostkust

Van de gewond geraakte personen tijdens Festival Medusa in Cullera liggen er drie met zware verwondingen in het ziekenhuis. Het Spaanse KNMI noemt het fenomeen dat de duizenden bezoekers rond 4 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag verraste een ‘reventón cálido’, een meteorologisch fenomeen dat bijna een jaar geleden ook een reuzenrad in Gandía deed instorten. 

Door de sterke windvlagen, zie hier een video op Twitter, werden verschillende structuren zoals de hoofdingang als het hoofdpodium neergeslagen waarna delen ervan in het rond vlogen. Op sociale media gaan tientallen video’s rond van deze momenten vol paniek. De politie heeft meteen het terrein ontruimd en toegesnelde hulpdiensten verzorgden de gewonden. Alle gewonden zijn overgebracht naar de ziekenhuizen van Gandia, Alzira en naar La fe en Clínico in de stad Valencia.

Voor familieleden en andere getroffenen is het noodnummer 900 365 112 geactiveerd. 

Het festival is opgeschort

De organisatie heeft in een verklaring laten weten het festival definitief op te schorten en de locatie te ontruimen als preventieve maatregeln om het werk van de hulp- en veiligheidsdiensten te vergemakkelijken. Het gebeurde hebben ze toegeschreven aan een “meteorologisch fenomeen met verwoestende kenmerken dat ervoor zorgde dat sommige structuren onverwachte gebeurtenissen veroorzaakten”. 

Ook bracht de organisatie condoleances over naar de nabestaanden van  het dodelijke slachtoffer en de gewonden en hun naasten. “Al onze steun en genegenheid voor de getroffenen in deze moeilijke en droevige tijden. Onze gedachten zijn te allen tijde bij hen. Het management van de Medusa staat tot uw beschikking wanneer u het nodig heeft”. 

Warme uitbarstingen

Volgens het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) bestond het weerfenomeen uit “warme uitbarstingen” met zeer sterke windstoten en plotselinge temperatuurstijgingen. Hierdoor werd het op het meetstation op de luchthaven Alicante-Elche om 3 uur ’s nachts 40,5 graden bij een windsnelheid van 82 km/u.

Verder onderzoek

Ondertussen blijft de Guardia Civil onderzoeken wat er is gebeurd. Minister Felix Bolaños wees er tijdens een bezoek aan Cuevas de Almanzora (Almería) op dat “de bevoegde autoriteiten nu precies moeten onderzoeken wat er is gebeurd om te zien of dit soort hevige incidenten voorkomen kunnen worden”.

Politici betuigen hun medeleven

Verschillende politici betuigden hun medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer. Hieronder de president van de regioregering Ximo Puig die sprak over “Een verschrikkelijk ongeval dat ons allemaal schokt” om te vervolgen dat de Generalitat “de evolutie van de gewonden nauwgezet volgt”.

Code rood

Het meteorologische agentschap Aemet handhaaft code rood voor grote delen van de kust van de regio wegens enerzijds extreme hitte en anderzijds om te waarschuwen voor meer hevige stormen met mogelijk ook hagelbuien. 

Dit vind je misschien ook leuk