Droogte bedreigt melk- en olijfolieproductie in Spanje

door admin
Droogte bedreigt melk- en olijfolieproductie in Spanje

Het zijn vele oorzaken voor de onstuitbare stijging van de prijs voor boodschappen, maar niet de enige. Ook de aanhoudende droogte als gevolg van de klimaatverandering die de planeet bedreigt, drijft de prijzen van sommige producten op en brengt de productie van andere, zoals bier of melk in gevaar. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is 106 liter water nodig om een ​​pint bier (20 milliliter) te produceren; een liter bier heeft dus 530 liter water nodig.

Spaanse melkveehouders in de problemen

Fernando Valladares, onderzoeker bij de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC), zegt: “een koe heeft meer dan 100 liter water per dag nodig om melk te produceren.” Veel boeren hebben hun bedrijven al moeten sluiten vanwege de stijging van de prijs van hun product. In heel Spanje – zoals het rapport van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening laat zien – sloten in één jaar tijd 735 melkveehouders hun deuren, van 11.653 in de zomer van 2021 tot 10.818 dit jaar.

Het gebied waar de meeste sluitingen hebben plaatsgevonden — iets meer dan 48% van het totaal van het land — is Galicië, waar in een jaar tijd 354 boeren hun activiteiten hebben stopgezet. Bovendien, zoals ze vanuit deze regio, sluit er elke dag opnieuw een melkveebedrijf in Galicië.

De droogtesituatie is niet alleen zorgwekkend in Spanje, maar ook in Europa. Om het product goedkoper te maken, is Spanje genoodzaakt melk uit Europa te importeren, zoals Valladares opmerkt. “Maar aangezien andere Europese landen ook met ernstige droogte te maken hebben, zullen we waarschijnlijk gaan importeren uit de VS en China.”
Het gebrek aan regen is vooral uitgesproken in Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Noord-Italië, Hongarije, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. 

Volgens de FAO wordt 70% van het zoete water op aarde — rivieren en ondergrondse reservaten — verbruikt voor landbouw en veeteelt. De overige 30% gaat naar de industrie (20%) en voor huishoudelijk gebruik (10%). In feite schat de FAO zelf dat deze sector ongeveer 100 keer meer water nodig heeft dan wat we voor persoonlijke doeleinden gebruiken.

Bekijk ook: Spaanse staat verdient goed aan gestegen voedselprijzen

Binnen de voedingssector heeft de vleesindustrie een veel grotere hoeveelheid water nodig dan groenten. De FAO schat dat voor de productie van 1 kilogram vlees tussen de 5.000 en 20.000 liter water nodig is. Als we deze cijfers vergelijken met die van de landbouwindustrie, is er voor de productie van 1 kilogram van een graansoort zoals rogge tussen de 500 en 4.000 liter water nodig.

Onder de voedingsmiddelen die voor hun productie minder water nodig hebben, vinden we thee, bier en wijn. Plantaardig voedsel heeft in vergelijking met vleesproductie veel minder water nodig.

Productie olijfolie ook in de problemen

De prognoses voor de olijfolieproductie voor dit jaar zijn ook allerminst optimistisch. Het seizoen 2022-2023 zal 587.000 ton opleveren. Dat betekent een daling van 49,1% in vergelijking met de uiteindelijke productie van de vorige en 47,5% van het gemiddelde van de laatste vijf campagnes. Dat blijkt uit de oogstcapaciteit die is opgesteld door het ministerie van Landbouw, Visserij, Water en Plattelandsontwikkeling van Andalusië.​

Productie 60 procent lager 

De veroorzakers? Dat zijn de “aanhoudende droogte” en bovengemiddelde temperaturen, vooral tijdens de bloeimaanden, waaraan de “waterstress” wordt toegevoegd die door het gewas wordt geleden, met name het droge land. Geen provincie wordt gespaard en het is nog erger in Jaén, ’s werelds grootste producent van olijfolie, waar de capaciteit voorziet in een productie van 200.000 ton olijfolie, 60% minder dan het vorige seizoen.

Lees ook: Droogte bedreigt Andalusische olijfteelt

Dit vind je misschien ook leuk