Historisch dieptepunt Euribor zorgt voor steeds goedkopere hypotheeklasten

door admin
Historisch dieptepunt Euribor zorgt voor steeds goedkopere hypotheeklasten

De Euribor heeft een historisch dieptepunt bereikt in de geschiedenis. Zo schrijft de Spaanse nieuwssite Economista.es woensdag. Euribor is de afkorting voor Euro Interbank Offered Rate en is het rentetarief waartegen grote Europese banken elkaar leningen in euro’s verstrekken. Euribor wordt gebruikt als benchmark om de variabele rente voor hypotheken vast te stellen. Dalingen en stijgingen hebben gevolgen voor de hoogte van de te betalen hypotheekrente.

Euribor voor het eerst onder -0,5 procent

De laatste maanden daalde de Euribor steeds verder maar eind november sloot het rentetarief negatief op -0,481 procent. Inmiddels staat de Euribor donderdag nog lager op -0,504 procent. Met dit dieptepunt komt het tarief zelfs onder de gecontroleerde depositorente van de Europese Centrale Bank. De ongekende interventie van de ECB zorgde voor een liquiditeitsoverschot van 3,4 biljoen euro in de eurozone. Banken willen nu juist niet zoveel liquiditeit dus lenen ze elkaar geld uit met een negatieve rente.

Dalende Euribor zorgt voor meer koopkracht

De aankoopprogramma’s van de ECB en de kapitaalinjecties zorgen in de loop van de tijd voor deze situatie die ongeëvenaard is in de geschiedenis. Deze situatie zorgt op den duur voor een verhoging van de monetaire basis met de bedoeling dat banken kredieten met minder rente gaan verhogen. Deze situatie heeft weer gevolgen voor miljoenen hypotheken waarvan de lening is gerelateerd aan de Euribor.

Hoe lager dit tarief namelijk is, des te lager de te betalen hypotheeklasten. Hierdoor neemt de koopkracht van mensen toe. Zo zou iemand met een hypotheek van 150.000 euro, een looptijd van 20 jaar en een rentepercentage van 1 procent uiteindelijk 193 euro kunnen besparen als de huidige Euribor wordt vergeleken met het tarief van december 2019.

Vanuit de Bank of America Meryll Lynch claimen deskundigen dat de daling van de Euribor zal voortduren tot 2021. Hierdoor zullen hypotheken van veel Spanjaarden en andere Europeanen voorlopig steeds goedkoper worden.

Dit vind je misschien ook leuk