Heineken Spanje start collectieve ontslagregeling op

door admin
Heineken Spanje start collectieve ontslagregeling op

Na dramatische omzetcijfers van Heineken in 2020 zullen wereldwijd 8000 banen verdwijnen. Aan het einde van dit eerste kwartaal wil de multinational de personeelskosten op de hoofdkantoren al met 20 procent omlaag hebben gebracht. Vooralsnog is niet bekend in welke landen en binnen welke sectoren van het bedrijf de meeste ontslagen zullen vallen. 

Aantal verloren banen in Spanje nog onduidelijk

Heineken Spanje heeft bevestigd dat ook bij hen banen verloren zullen gaan en dat de arbeidsautoriteiten en vakbonden al op de hoogte zijn gebracht. “Het juridisch proces, dat van start is gegaan met het samenstellen van de onderhandelingstafel, moet met respect en verantwoordelijkheid en in goed overleg met elkaar verlopen. Daarom kan op dit moment nog geen verdere informatie worden verstrekt”, liet Heineken Spanje in een officieel bericht weten. Daarin is verder nog vermeld dat het bedrijf zich snel aan een door de pandemie veranderde markt moet zien aan te passen. “We werken er hard aan om dit proces met zo weinig mogelijk impact voor onze werknemers te laten verlopen”, aldus het bericht. 

Efficiënter produceren

Heineken wil met de reorganisatie efficiënter gaan produceren, het logistieke proces optimaliseren en het commerciële plan herzien waarmee de omzet omhoog en de personeelskosten omlaag moeten gaan. Deze nieuwe strategie is het gevolg van nettoverlies van 204 miljoen euro en een omzetdaling van 11,3 procent (bijna 23,8 miljard euro) in 2020. Op de Europese markt daalde de bierverkoop met 8,1 procent. 

In Spanje was dat voornamelijk het gevolg van de gesloten bars en restaurants en daalde de omzet van Heineken bier met een percentage van rond de 15 procent, in het laatste kwartaal van 2020 was dat zelfs rond de 20 procent. In 2020 werd in Spanje tussen de 30 en 40 procent minder bier verkocht aan de horeca, terwijl de consumptie thuis aanzienlijk toenam. Ook groeide ondanks de pandemie in het afgelopen jaar de omzet van de Heineken premiumbieren. 

Dit vind je misschien ook leuk