Deliveroo trekt zich terug uit Spanje vanwege "rijderswet"

door admin
Deliveroo trekt zich terug uit Spanje vanwege "rijderswet"

Deze aankondiging van Deliveroo om zich terug te trekken uit Spanje komt slechts enkele maanden nadat de regering een wet aankondigde om werknemers in de gig-economie* meer arbeidsrechten te geven. Het bedrijf zegt dat het te veel investeringen zou vergen om in Spanje te blijven gezien de omvang van zijn activiteiten in het land.

Deliveroo heeft klein marktaandeel in Spanje

Het bedrijf voor afhaalmaaltijden die via een app zijn te bestellen zegt dat “het bereiken en behouden van een marktpositie van het hoogste niveau in Spanje een onevenredige investering zou vergen met zeer onzekere potentiële opbrengsten op lange termijn. Die onzekere opbrengsten zouden de economische levensvatbaarheid van de markt voor het bedrijf zouden kunnen beïnvloeden”. Dit komt door het relatief kleine marktaandeel.

Spaanse arbeidswetgeving niet bepalend

Volgens een woordvoerder van Deliveroo is het Spaanse arbeidsrecht niet de bepalende factor. Hieraan werd toegevoegd dat de wetswijziging had geleid tot een eerdere terugtrekking uit het land dan oorspronkelijk was gepland.

In maart kondigde de Spaanse regering plannen aan om gig-werkers meer arbeidsrechten te geven. Spanje was het eerste EU-land dat dit deed na een baanbrekende juridische uitspraak.

‘Ley-rider’

De wijzigingen in wat bekend staan ​​als de “rijderswet”, betekenen dat een werknemer wordt verondersteld een werknemer te zijn in plaats van een zelfstandige. Ze zullen ook digitale voedselplatforms dwingen om bezorgers te informeren over hoe computeralgoritmen en kunstmatige intelligentie hun werkomstandigheden beïnvloeden.

Deliveroo zei dat de terugtrekking uit Spanje het onderwerp was van een maanden durend overleg dat in september vorig jaar al begon. De diensten in Spanje worden in oktober stopgezet.

De Spaanse verkoop van het bedrijf draagt ​​minder dan 2% bij aan hun totale cijfers. Deliveroo is actief in 12 markten, maar het VK en Ierland zijn goed voor de helft van de omzet.

Hoewel het bedrijf de wijzigingen die de huidige regering doorvoerde niet expliciet noemde, worden de hervormingen door economen gezien als een directe uitdaging voor de bedrijfsmodellen van bedrijven als Deliveroo. Deze bedrijven vertrouwen op werknemers die zijn geclassificeerd als onafhankelijke contractanten.

* Onder een gig-economie wordt een vrije-marktsysteem verstaan waarin tijdelijke posities gebruikelijk zijn en organisaties een contract sluiten met onafhankelijke werknemers voor kortetermijncontracten. De term ”gig” betekent ”een baan voor bepaalde periode”

Dit vind je misschien ook leuk