Sterke stijging inflatie in augustus in Spanje door hoge elektriciteitsprijs

door admin
Sterke stijging inflatie in augustus in Spanje door hoge elektriciteitsprijs

Als deze inflatie wordt bevestigd, betekent het een stijging van vier tienden van het jaarlijkse percentage, aangezien deze variatie in juli 2,9 procent bedroeg. Met de gegevens van augustus zal het de achtste opeenvolgende stijging zijn van de CPI en blijft deze op het hoogste niveau sinds oktober 2012.

Volgens INE valt in het jaarlijkse gedrag van de CPI de stijging van de elektriciteitsprijzen op, deze maand hoger dan in augustus vorig jaar en met verschillende historische hoogtepunten op de groothandelsmarkt. Het prijsniveau heeft ook de elektriciteitsrekening duurder gemaakt.

Pas na 14 september aanstaande publiceert INE de evolutie van alle prijscomponenenten. Toch drijven ook andere energieproducten de kosten voor de consument op. De prijs van aardgas is namelijk vijf keer zo duur als vorig jaar. Ook brandstoffen zijn sterk gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

De stijging van de grondstoffen als gevolg van de economische heropening na de impact van de pandemie breidt zich uit naar allerlei producten en diensten. Deze evolutie overtreft de voorspellingen voor de wereldeconomie en voor de Spaanse economie. De Spaanse Bank en de Europese Commissie verwachtten voor 2021 een CPI van ongeveer 2 procent. De ECB verwacht wel dat de opwaartse druk op de prijzen in 2021 tijdelijk en beperkt zal zijn.

Op maandniveau keert de CPI terug naar positieve tarieven, met een stijging van 0,4 procent in augustus, na een daling van 0,8 procent in juli na vier opeenvolgende maanden van stijgingen.

Schatting van de kerninflatie

De INE neemt in de voortgang van de CPI-gegevens een schatting op van de kerninflatie (exclusief onbewerkte voedingsmiddelen of energieproducten), die in augustus met een tiende is gestegen tot 0,7 procent en meer dan twee en een half punt lager is dan de algemene CPI. Deze subindex wordt vaak nauwlettend gevolgd door economen omdat hij vaak de langetermijntrend in de prijzen markeert en niet onderhevig is aan zoveel volatiliteit. De onderliggende index neemt ook een vlucht en staat al op het hoogste niveau van 2020.

In de achtste maand van 2021 plaatste de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) – Europese prijsindex die is ontwikkeld om de inflatiecijfers van de lidstaten van de Europese Unie met elkaar te vergelijken – zijn rente op jaarbasis op 3,3 procent, vier tienden meer dan de maand ervoor. Op maandbasis steeg de HICP met 0,4 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk