Spanje heeft steeds meer migranten nodig om economie draaiende te houden

door admin
Spanje heeft steeds meer migranten nodig om economie draaiende te houden

Dat blijkt uit een berekening van het Spaans statistiekbureau INE. In het afgelopen jaar verlieten 202 duizend inwoners van Spanje het land en kwamen er ongeveer net zoveel migranten voor in de plaats. Uit gegevens van de OESO uit 2020 blijkt dat in Spanje 7 miljoen migranten wonen, dat is 15 procent van de hele bevolking. Deze migranten zijn onmisbaar om het relatief lage percentage beroepsbevolking van Spanje te compenseren. 

Beroepsbevolking krimpt

Volgens directeur Emilio Ontiveros van Analistas Financieros Internacionales (AFI) heeft Spanje binnen twee decennia een aanzienlijk demografisch probleem. Volgens hem zijn een stijging van het geboortecijfer en het aantrekken van nieuw jong talent van groot strategisch belang voor het land. Als de huidige voorspellingen uitkomen, neemt de bevolking namelijk steeds verder af, en dan met name het aantal jongeren. Immigratie is daarom een noodzakelijke voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie, de voedingsbodem voor nieuw talent en innovatieve ontwikkeling. 

Digitaal talent beter verspreiden

Wereldwijd zal de vraag naar digitaal talent alleen maar verder toenemen, en zo ook de ongelijkheid tussen de landen die beschikken over veel en weinig talent. Om deze groeiende kloof tegen te gaan, zal het beschikbare talent dus beter verdeeld moeten worden over de verschillende landen. Dat betekent dat migratiestromen van cruciaal economisch en emancipatoir belang zijn. 

‘Migratie à la carte’

In 2020 was de migratiestroom binnen de OESO-landen met 3,7 miljoen migranten het laagst sinds 2003. Gemiddeld verdient een migrant tussen de 3 en 6 keer zoveel in het land van bestemming als in het land van herkomst. Deze stimulans blijkt onvoldoende te zijn om de verspreiding van talent te bevorderen. Daarbij houden de Europese landen de grenzen angstvallig dicht om een te grote migrantenstroom tegen te houden. De behoefte aan migranten is er wel, maar alleen aan de groep hoogopgeleide nieuwkomers die specifieke banen kunnen vervullen waarvoor het aanbod van arbeidskrachten laag is en wat neerkomt op “migratie à la carte”. 

Demografische uitdaging

Toch zal Spanje de huidige bevolkingssamenstelling moeten zien te compenseren. In 1998 telde het land nog 3,3 inwoners tussen de 20 en 24 jaar; in 2018 waren dat er nog maar 2,2 miljoen. Dat betekent dat in 20 jaar tijd het aantal jongeren dat doorgaans studeert met ruim een miljoen is afgenomen, terwijl juist dit de belangrijkste groep is voor de ontwikkeling van digitaal talent. Als het aan de Spanjaarden ligt wordt dit probleem alleen maar nijpender want het geboortecijfer daalt al jarenlang onafgebroken. In 2008 werden nog 520 duizend kinderen geboren in Spanje, terwijl dat er van januari tot oktober 2021 nog geen 282 duizend waren. 

Dit vind je misschien ook leuk