
Het zijn producten die de basis vormen voor de bereiding van andere voedingsmiddelen of voer voor dieren bestemd voor menselijke consumptie. Ook zonnebloemolie zal duurder worden. Dit is al gemeld door verschillende landbouw- en veeteeltorganisaties.
ADVERTENTIE
In de praktijk betekent het dat consumenten meer moeten betalen voor bijvoorbeeld brood of een kilo kip. Het zal de koopkracht van de consumenten in Spanje verder drukken, terwijl die al was gereduceerd door een inflatie die eind vorig jaar op 6,5% stond. Dat was het hoogste niveau in bijna 30 jaar. Voornamelijk veroorzaakt door de stijging van de energiekosten.
De cijfers laten geen ruimte voor twijfel: Spanje koopt een aanzienlijke hoeveelheid granen van Oekraïne. Het land heeft niet voor niets de naam de graanschuur van Europa te zijn. Spanje importeert uit Oekraïne ongeveer 30% van zijn invoer van maïs en 60% van de invoer van zonnebloemen, 17% van tarwe, 31% van cake met plantaardige olie en 15,4% van peulvruchten.
Volgens gegevens van het Institute of Foreign Trade (ICEX) waren de belangrijkste Spaanse importen in 2020 uit Oekraïne granen en zonnebloemolie. Concreet kwam 42,2% van alle granen die Spanje in het buitenland kocht uit Oekraïne, en 25% van alle zonnebloemolie.
Tarwe 30% en maïs 20% duurder
De exacte omvang van de prijsstijging is nog onbekend, maar een recent rapport van de Nederlandse Rabobank schat dat tarwe 30% duurder kan worden en maïs 20%. Daarom hebben Spaanse boeren en veeboeren de Europese Unie gevraagd een noodplan voor de agrovoeding op te stellen en niet de andere kant op te kijken.
Daarbij moet rekening worden gehouden met het feit dat de Spaanse agrovoedingssector al enkele jaren lijdt onder de gevolgen van het conflict. rusland sprak namelijk in 2014 zijn veto uit tegen de toegang tot het land van Spaanse groenten, fruit en citrusvruchten. Dit was een gevolg van de sancties die de EU en andere landen Rusland destijds hebben opgelegd voor de annexatie van de Krim.
Verstikt door "ongekende productiekosten"
Volgens de Coördinator van Landbouw- en Veeteeltorganisaties (COAG) kan de oorlog in Oekraïne "de perfecte storm" verergeren die het Spaanse platteland al lijdt. Nieuwe stijgingen van de kosten van grondstoffen komen namelijk bij de effecten van de droogte in het land.
Jaume Bernis, veehouder van COAG, geeft als voorbeeld dat bij varkens 70% van de productiekosten overeenkomt met voer. "Het water komt niet aan, de crisis in Oekraïne begint, het is de perfecte storm voor de marges van de boer, die ook al te maken heeft met een aanzienlijke stijging van de energieprijzen", zegt hij.
De Agrarische Vereniging van Jonge Boeren (ASAJA) betreurt het dat de internationale diplomatie een oorlog niet heeft kunnen vermijden. Deze betekent "een nieuwe tegenslag voor Spaanse landbouw- en veehouderijen die worden verstikt door niet eerder geziene productiekosten".
"Onze invoer van granen en zonnebloemen, evenals basisproductiemiddelen zoals meststoffen, zal ernstig lijden en impliceert een nieuwe stijging van de productiekosten voor de sector ", geeft ASAJA aan.
De Union of Small Farmers and Ranchers (UPA) benadrukt dat Spanje de belangrijkste bestemming is voor de Oekraïense maïsexport, een belangrijk graanproduct in diervoeder. Dit wordt vooral in de varkens- en pluimveesector gebruikt. "Er is een plan nodig om een potentieel tekort te voorkomen en de escalatie van de prijzen voor voer te stoppen", aldus UPA.
De olijf uit Extremadura lijdt onder de export
Het conflict zal ook gevolgen hebben voor sommige Spaanse producten die naar zowel Oekraïne als Rusland geëxporteerd worden, zoals olijven. Zo gaat 50% van de totale export van zwarte Extremadura-olijven naar Rusland en Oekraïne.
Van januari tot november 2021 bedroeg de export van dit product uit Extremadura meer dan 33 miljoen euro, waarvan 10 miljoen naar de Russische markt en 4,4 miljoen euro naar Oekraïne. De provincie Cáceres is het meest getroffen, aangezien deze 78% van de Extremadura-olijven exporteert.
Met deze gegevens heeft de Kamer van Koophandel van Cáceres verzekerd dat bedrijven in de provincie "al lijden onder de gevolgen van het conflict, omdat in het algemeen vervoer over land naar Oekraïne al is gestopt". Dit feit doet bedrijven kiezen voor andere, langere routes door andere landen die hogere kosten en vertraging in levertijden veroorzaken.
Bij deze situatie komt nog de val van de Russische roebel, ten opzichte van de euro en de dollar. Die zorgt ook voor een stijging van de prijs van producten. Op korte termijn kan het leiden tot minder aankopen en lagere prijzen en maakt het bedrijven minder concurrerend.
Wijn
Een ander product dat nadelige gevolgen van de Russische invasie ondervindt is wijn. Vanuit Rusland is veel vraag naar Spaanse wijn. In 2020 importeerde het land flessenwijn uit Spanje ter waarde van 109,8 miljoen euro. Spanje is het derde land achter Italië en Georgië dat de meeste flessen wijn aan Rusland verkoopt. Spanje bezet ook de derde positie in verkochte volumes (liters)