Groei Spaanse economie remt af vanwege consumptiedaling

door admin
Groei Spaanse economie remt af vanwege consumptiedaling

In het eerste kwartaal van 2022 kunnen we nog maar nauwelijks van groei spreken met een toename van 0,3%. Dit percentage contrasteert behoorlijk met dat aan het einde van het vierde kwartaal vorig jaar: 2,2% én ligt bovendien ver af van de voorspelling van de Spaanse Bank van 0,9%.

Huishoudens kopen minder

De rem op de groei is vooral een gevolg van de gedaalde bestedingen door huishoudens vanwege de prijsstijgingen. Ook heeft de Omikron-variant die begin dit jaar flink rondging in Spanje een duit in het zakje gedaan. Toch heeft niemand deze daling van de bestedingen kunnen voorzien. Het Spaanse Bureau voor Statistiek INE constateert dat de consumptie van huishoudens in het land met 3,7% is ingestort.

Het gaat om het eerste negatieve cijfer van de gezinsuitgaven sinds het eerste kwartaal van 2021 en de grootste daling sinds het tweede kwartaal van 2020. Toen zorgde de pandemie en de lockdown voor een vrije val van de huishoudelijke bestedingen van 20,4%. 

Moeilijk voor economische voorspellingen

Deze cijfers maken het nog moeilijker voor de regering om de economische voorspellingen te doen. Vrijdag presenteert het kabinet deze voorspellingen die ook naar Brussel worden gestuurd. Een complicerende factor is dat het grootste deel van de gegevens waarop deze cijfers zijn gebaseerd nog uit februari komen. Dat betekent dat de impact van de Russische invasie van Oekraïne nog niet is meegewogen.

Voorspelling van groei

De regering heeft dus de groeivoorspellingen moeten bijstellen en heeft deze tot 4,3% verlaagd. Toch houdt Spanje volgens minister Calviño van Economische Zaken “een sterk groeiritme aan” die boven de gemiddelde EU-groei ligt. Eerder voorspelde de regering nog een groei van 7%. De verlaging is volgens Calviño vrijwel volledig te wijten aan de oorlog in Oekraïne. Daarbij komt nog de hoge inflatie als gevolg van de energiecrisis.

Dit vind je misschien ook leuk