Werkloosheid Spanje grote uitzondering binnen Europa

door admin
Werkloosheid Spanje grote uitzondering binnen Europa

Spanje sluit het eerste kwartaal van 2022 af met een werkloosheidspercentage van 13,5 procent. In maart 2022 bedroeg het gemiddelde werkloosheidspercentage van Europa 6,2 procent en 6,8 procent in de eurozone. Niet eerder in de geschiedenis van Europa was dit percentage zo laag. Toch is dezelfde werkloosheid momenteel het dubbele in Spanje. Sterker nog; Spanje staat op dit moment bovenaan de lijst van alle Europese landen als het gaat om werkloosheid.

Trendbreuk dalende werkloosheid in Spanje

Hoewel de werkloosheid in Spanje momenteel lager ligt dan een jaar geleden – in maart 2021 bedroeg de werkloosheid onder de Spanjaarden 15,4 procent – verslechteren de cijfers in de afgelopen maanden wel. Dit terwijl de werkloosheid in alle andere EU-landen daalt. Het eerste kwartaal van 2022 sluit Spanje af met 70.900 (+2,3%) meer werklozen dan in het laatste kwartaal van 2021.

Deze stijging van de werkloosheid laat een trendbreuk zien in de dalende werkloosheid van de afgelopen maanden in Spanje. Sinds het einde van de laatste lockdown in Spanje is de werkloosheid namelijk alleen maar afgenomen. Dit fenomeen viel samen met het herstel van de Spaanse economie.

Ook werkloosheid onder jongeren ongekend hoog in Spanje

De werkloosheid onder Spaanse jongeren blijft ook onverminderd hoog. Maar liefst 29,6 procent van de Spanjaarden onder de 29 jaar heeft moeite met het vinden van een betaalde baan. Ook in Europa en in de eurozone ligt de werkloosheid onder jongeren een stuk lager dan in Spanje. Met een Europees gemiddeld werkloosheidspercentage van 13,9 procent is dit cijfer de helft van de jongerenwerkloosheid in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk