Inflatie in Spanje in juli omhoog naar bijna 11% voor elektriciteit en voedsel

door admin
Inflatie in Spanje in juli omhoog naar bijna 11% voor elektriciteit en voedsel

Dat blijkt uit gegevens die vrijdag door het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek INE zijn gepubliceerd. De gegevens voor juli, die medio volgende maand door de statistieken moeten worden bevestigd, overtreffen de piek die in juni vorig jaar werd bereikt, toen de CPI 10,2% bedroeg, het hoogste niveau sinds 1985.

Bekijk ook: Inflatie daalt na de zomer, prijzen blijven hoog

Op deze manier is de inflatie op jaarbasis drie opeenvolgende maanden gestegen, nadat de CPI in april met 1,5 punt matigde tot 8,3% om in mei weer op te klimmen naar 8,7% en in juni voor het eerst de dubbele cijfers te overschrijden tot 10,2%. Dit werd in juli herhaald.

Stijging CPI zit vooral in stijging voedsel- en elektriciteitsprijzen

Volgens de INE is de stijging van de CPI op jaarbasis tot 10,8% voornamelijk te wijten aan de stijging van de prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken en elektriciteit (die in juli 2021 een daling registreerde).

Bekijk ook: Recordhoge inflatie kost huishouden in Spanje meer dan 3.500 per jaar

Brandstofprijzen dalen 

De statistieken wijzen ook op de daling van de brandstofprijzen. Bronnen van het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie wijzen erop dat inflatie een mondiaal fenomeen is en een van de belangrijkste gevolgen van geopolitieke spanningen. Hierdoor stijgen de energieprijzen, vooral gas, en ook voedingsmiddelen voortdurend.

Zo registreerde de Consumentenprijsindex op maandbasis een daling van twee tienden in juli, vergeleken met de stijging van 1,9% in juni. De INE neemt in de preview van de CPI-gegevens een schatting op van de onderliggende inflatie (zonder onbewerkte voedingsmiddelen of energieproducten), die in juli met zes tienden is gestegen tot 6,1%, de hoogste waarde sinds januari 1993. Op deze manier ligt de onderliggende waarde 4,7 punten lager het tarief van de algemene CPI.

In de zevende maand van 2022 plaatste de geharmoniseerde consumentenprijsindex (IPCA) zijn interjaarlijkse rente op 10,8%, acht tienden hoger dan de vorige maand. Van zijn kant registreerde de geschatte maandelijkse variatie van de IPCA een daling van een half punt.

De INE publiceert de definitieve CPI-gegevens voor juli op 12 augustus.

Dit vind je misschien ook leuk