Economische groei Spanje in eerste deel van 2023 overstijgt verwachtingen

door admin
Economische groei Spanje in eerste deel van 2023 overstijgt verwachtingen

De cijfers tonen aan dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) in het tweede kwartaal met 0,5% is gestegen, licht minder dan de 0,6% in het eerste kwartaal. Interessant genoeg zijn beide percentages met een tiende naar boven bijgesteld.

Binnenlandse vraag

Volgens het INE wordt de groei voornamelijk gestimuleerd door de binnenlandse vraag. Huishoudens hebben hun consumptiepatronen hersteld in de eerste helft van 2023, ondanks de inflatie die eind 2022 een neerwaartse spiraal veroorzaakte. Ook de overheidsuitgaven en exportcijfers zijn positiever dan eerder gedacht.

Spaanse BBP eerder hersteld na pandemie

De INE merkt ook op dat het Spaanse BBP al in de zomer van 2022 hersteld was tot pre-pandemische niveaus, twee kwartalen eerder dan oorspronkelijk berekend. Hiermee loopt Spanje in de pas met andere Europese landen en staat het BBP nu zelfs 2 punten boven pre-pandemische niveaus.

Waakzaamheid voor mogelijke vertraging

Deze nieuwsupdate komt op een moment waarin zowel de Bank van Spanje als de Airef waarschuwen voor een mogelijke vertraging in economische groei. De Bank van Spanje heeft zelfs de groeiprognose voor 2024 verlaagd tot 1,8%.

Na de bekendmaking van deze cijfers prees het ministerie van Economische Zaken de ‘dynamiek, soliditeit en veerkracht van de Spaanse economie’. Ze benadrukten dat Spanje de snelst groeiende Europese economie blijft, met de laagste inflatiecijfers.

Dit vind je misschien ook leuk