Een derde strandtenten Andalusië waarschijnlijk illegaal

door admin
Strandtenten - Chiringuito

Volgens de Spaanse regering heeft Andalusië toestemming gegeven voor tientallen strandtenten, die eigenlijk illegaal zijn. De centrale regering geeft aan dat veel ´chiringuitos´ aan het strand onrechtmatig langs de kustlijn zijn geplaatst.

Bijna een derde van de 500 strandtenten die verspreid liggen over de duizend kilometer lange kustlijn van Andalusië voldoet niet aan de regels. Volgens het Spaanse Ministerie voor Ecologische Transitie worden de kustwetgeving en de criteria voor bezetting van het maritieme publieke domein overtreden. Meer dan de helft van de 163 mogelijk illegale strandtenten bevindt zich in de provincie Malaga. De Spaanse centrale regering heeft 32 vergunningen aangevochten bij de rechtbank.

Discrepantie tussen regering Andalusië en Centrale Overheid

De vele illegale chiringuitos geven een idee van de discrepantie tussen de centrale en regionale overheid over het beheer van de kustlijn. In veel gevallen lijkt er echter sprake van nalatigheid door de Andalusische overheid. De centrale regering heeft dit opgemerkt en heeft juridische stappen ondernomen. Voor een aantal gevallen is inmiddels een oplossing gevonden. Andalusië verweert zich echter ook en geeft aan dat de verantwoordelijkheid bij de regio ligt, ongeacht de criteria van het centrale ministerie.

Andalusië beweert dat het de regels respecteert

Volgens het Andalusische ministerie heeft de regioregering de regelgeving van de centrale overheid altijd gerespecteerd als dit gerechtvaardigd was. Het gaat daarbij om regels met betrekking tot de garantie, integriteit of het gebruik van het maritieme publieke domein. Andalusië geeft echter toe dat het voor andere aspecten eigen criteria toepast.

De voorzitter van de Vereniging voor Strandondernemers van Andalusië denkt niet dat er veel ruimte is voor vrijheid. “Er zijn strenge controles. Zodra een strandtent meer plek inneemt dan toegestaan, staat het meteen in de krant. Degene die zich daaraan schuldig maakt, wordt aangepakt of krijgt een boete.”

Vooral in Malaga veel overtredingen

De kwestie van het gebruik van de stranden ligt gevoelig in Andalusië en met name in de regio Malaga en de Costa del Sol. Het ministerie van Ecologische Transitie geeft toe dat er in deze regio een “groot aantal dossiers” is van illegale praktijken met strandtenten. In Malaga zijn dat er 72 in, gevolgd door Huelva met 37. Marbella, met 16 gevallen, en de stad Malaga, met 12, voeren de lijst aan.

Het ministerie let op twee aspecten: het effect op de omgeving en het openbaar gebruik van het maritieme publieke domein. Als die twee aspecten niet kunnen worden gegarandeerd of als de regelgeving niet wordt nageleefd, krijgt een strandtent geen vergunning.

Andalusië stelt zich soepel op bij verlenen vergunningen

Er bestaan drie wettelijke verplichtingen voor strandtenten die veelvuldig worden overtreden:

  • Een functie of dienst vervullen die vereist dat een gebouw zich op het strand bevindt.
  • Het gebouw mag zich niet te dicht op de zee bevinden i.v.m. eventuele schade bij hoogwater
  • Voldoen aan het wettelijke vastgestelde aantal vierkante meters voor bebouwing aan het strand.

De Junta de Andalucía blijkt de regels veel losser te hanteren dan de centrale overheid wenselijk en wettelijk vindt.

Strandtenten van enorm economisch belang voor Andalusië

Hoewel de strandtenten onder vuur liggen van ecologen, heeft het soepel naleven van de kustverordening ook een andere kant. Vanuit economisch oogpunt is het belang van de strandtenten enorm. Strandbars zijn een belangrijke inkomstenbron. In 2023 leverde het de staat bijna 13 miljoen euro op, waarvan ruim 9 miljoen afkomstig van de provincie Malaga. Sinds Andalusië het kustbeheer in eigen heeft, zijn deze opbrengsten bijna verviervoudigd.

Ernstige gevolgen voor natuurbehoud langs de kust

Andalusië beschouwt de chiringuitos als essentiële pijler voor de kusteconomie. In 2019 werd besloten veel illegale strandtenten te legaliseren. Volgens ecologen heeft deze lakse houding grote nadelige gevolgen voor het behoud van de kust. Zij zijn van mening dat de stranden meer dan ooit worden bedreigd door erosie en overstromingen en vinden dat er dringende maatregelen nodig zijn.

Ecologen doen aangifte

Ondertussen lijkt de Junta de Andalucía zich daar weinig van aan te trekken. De beweging Ecologistas en Acción heeft daarom onlangs een aanklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie tegen een aantal hooggeplaatste ambtenaren bij het Andalusische ministerie. Daarin wordt gesproken over ambtsmisbruik, inbreuk op de ruimtelijke ordening en machtsmisbruik door het systematisch negeren van de wet en de verwarrende verdeling van bevoegdheden.

Lees ook: Moderne chiringuitos aan de Costa del Sol schadelijk voor strand

Dit vind je misschien ook leuk