Een kistje Spaanse tomaten voor 4.000 euro?

door admin
Een kistje Spaanse tomaten voor 4.000 euro?

Dit hoge bedrag werd betaald door Pepe Cobos van het beroemde restaurant Bodegas El Pimpi in Málaga. Het was niet zomaar een veiling maar de veiling van de Beste ‘Huevo del Toro tomaat’, volgens kenners een ware delicatesse. Na een proefwedstrijd konden belangstellenden bieden op de tomaten van verschillende aanbieders. 

De volledige opbrengst van het winnende bod wordt verdeeld tussen de plaatselijke vereniging voor diabetespatiënten en een hulporganisatie die zich inzet voor Oekraïne. De jury heeft dus gekozen voor de tomaten die worden geteeld door Daniel García Plaza in Alhaurín el Grande (Málaga). Hij ontving de prijs uit handen van Margarita del Cid, eerste vice-voorzitter van de Provinciale Raad van Malaga.

Tiende editie van de beroemde veiling

Het was alweer de tiende editie van de bekende veiling voor de ‘Beste Huevo del Toro Tomaat’, die wordt georganiseerd door de Provinciale Raad van Málaga en de Vereniging van Producenten van Huevo del Toro Tomaten DDR Valle del Guadalhorce en de Gemeenteraad van Coín. Ter gelegenheid van deze tiende editie keerde deze veiling terug naar zijn meest emblematische locatie, het park San Agustín in Coín. Daar verzamelde zich een groot aantal belangstellenden.

De tweede prijs ging naar María del Carmen González Santos uit Coín.  De derde prijs viel ten deel aan Fuensanta González Santos, eveneens uit Coín. Manuel Tornay, voorzitter van de Gastronomische Academie van Malaga, ontving bij deze gelegenheid een speciale prijs voor zijn inspanningen om dit tomatenras te promoten.

Voorafgaand aan de veiling, “die dit jaar het record van voorgaande jaren verbreekt”, sprak Pepe Cobos van Bodegas el Pimpi zijn dank uit richting de producenten en boeren van de speciale tomaten. De boeren zijn immers “uiteindelijk degenen die het ons mogelijk maken om te genieten van de producten uit deze prachtige boomgaard die de Vallei van de Guadalhorce feitelijk is en in het bijzonder van de Huevo de Toro Tomaat”.

Wat maakt de Huevo del Toro tomaat zo bijzonder?

De Huevo de Toro tomaat is een variëteit tomaat die erg groot is, hartvormig of afgeplat. Het gewicht varieert van 300 tot 600 gram per stuk. Er zijn zelfs Huevo del Toro tomaten van meer dan een kilo. Het is zonder twijfel een zeer unieke tomaat.

Dit tomatenras heeft een kwaliteitskeurmerk dat het onderscheidt van andere tomaten. Naast de meestal grote omvang van de tomaat is ook de smaak heel speciaal. De tomaat heeft weinig zaden en een zeer vlezig hart en wordt gewaardeerd om zijn romige en zachte textuur. In de mond valt het op door de perfecte balans tussen zuurgraad en zoetheid.

Het oogsten van de Huevo del Toro tomaat in vallei van Coín wordt meestal ’s morgens vroeg gedaan. Want pluk je de tomaat als het al warm is, kan het simpele contact eemee de smaak al bederven. Het beste wordt de tomaat geplukt als deze groen en rood van kleur is. Lees meer over deze bijzondere tomaat op Saboramalaga.es.

Dit vind je misschien ook leuk