Einde aan staking van rechtbankadvocaten na akkoord over loonsverhoging

door admin
Einde aan staking van rechtbankadvocaten na akkoord over loonsverhoging

In dit voorstel is ze een loonsverhoging van tussen de 430 en 450 euro per maand als efficiëncytoeslag beloofd. Het akkoord betekent dat er een einde komt aan de stakingen die de Spaanse rechtbanken behoorlijk hebben lamgelegd.

De werkweigering van de rechtbankadvocaten heeft geleid tot meer dan 350.000 opgeschorte gerechtelijke handelingen, meer dan 420.000 eisen die wachten op behandeling en meer dan 1.200 miljoen euro aan geblokkeerde rekeningen van hoven en rechtbanken.

Dat niet alleen, de verlamming als gevolg van de staking van de advocaten heeft een golf van sluitingen van advocatenkantoren ontketend. Talloze advocatenkantoren verspreid door Spanje moesten de afgelopen weken besluiten om hun activiteiten stil te leggen. De blokkade van de rechtszaken veroorzaakte economische problemen. Sommige kantoren konden slechts 10 procent van het normale werk doen. 

Lees ook: Chaos in Spaans rechtssysteem door staking advocaten

Behalve zaken met een gevangene, alimentatiezaken en echtscheidingen, of dringende zaken, behandelen de rechtbanken sinds 24 januari geen andere ingediende zaken. De stakende professionals, voorheen bekend als griffiers wilden meer salaris op basis van de vele nieuwe taken die ze sinds een hervorming op hun bord hadden gekregen in de uitoefening van hun functie, zonder daarvoor extra te worden beloond.

Meerderheid accepteert aanbod

Uiteindelijk heeft 76% van de advocaten voor de overeenkomst gestemd en 21% heeft tegen gestemd. De overeenkomst wordt dinsdag bekrachtigd tijdens de vergadering die de verenigingen gaan houden op het ministerie van Justitie.

Loonsverhoging kost Justitie 22 miljoen euro extra

De verhoging wordt in drie termijnen doorberekend in de payroll van de LAJ: 40% met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar, 40% te ontvangen vanaf 1 januari volgend jaar en de overige 20% vanaf 1 juli. 2024. Deze verhoging vertegenwoordigt een globale post voor Justitie van 22 miljoen euro per jaar.

Lees ook: Staking van advocaten gaat door naar mislukte onderhandelingen

Dit vind je misschien ook leuk