Staking van advocaten gaat door na mislukte onderhandelingen

door admin
Staking van advocaten gaat door na mislukte onderhandelingen

Wel is er een nieuwe datum vastgesteld voor een volgende ontmoeting. Aanstaande maandag om 16 uur praten het stakingscomité van de advocaten en het ministerie van Justitie onder leiding van Pilar Llop verder. De staking voor onbepaalde tijd van de advocaten duurt vandaag precies een maand. Ze staken omdat ze betere salarissen willen en een inkomen dat de enorm toegenomen werkdruk compenseert. Ze eisen 85% van het salaris dat rechters ontvangen.

El Economista schrijft dat na toepassing van het Staatspact voor Justitie van 2001, dat negen jaar later werd geïmplementeerd, verzekeren de advocaten dat hun functies met 70% zijn toegenomen. Dat zou komen doordat ze functies op zich namen die ze van rechters hadden geërfd. Hieronder het erkennen van rechtszaken, het signaleren van processen, de beslissing van een betalingsprocedure of de gedwongen tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen.

Lees ook: Chaos in Spaans rechtssysteem door staking advocaten

Bij het verlaten van de vergaderzaal heeft Luis Toribio, woordvoerder van het stakingscomité, de ontmoeting van vandaag positief beoordeeld. Wel gaf hij aan dat er nog een behoorlijke afstand te overbruggen is tussen de posities van de rechters en die van het ministerie. 

Volgens berekeningen van de organiserende verenigingen heeft de staking al geleid tot de schorsing van 210.000 hoorzittingen en rechtszaken. Daarmee gaat een blokkering van 560 miljoen euro gepaard.

Derde ontmoeting nodig

Voorafgaand aan de tweede ontmoeting op het ministerie deze vrijdag verzekerde Ernesto Casado, voorzitter van het nationale college van advocaten, dat hij ‘hoopvol’ op de bijeenkomst aankwam. Hij zei ook al te weten dat een derde ontmoeting nodig zou zijn. Europa Press citeert: “We hopen dat er een vergadering van technische aard zal worden gehouden (…) en dat dit de basis zal vormen voor toekomstige vergaderingen, want ik veronderstel dat het vandaag niet definitief zal worden opgelost”, zei hij.

Samen met Casado hielden ongeveer dertig rechters gekleed in gewaden spandoeken vast en steunden ze het stakingscomité dat bij het ministerie arriveerde. De vorige ontmoeting, nu een week geleden, eindigde na een ruim 15 uur durend overleg zonder overeenstemming en met wederzijdse verwijten tussen de partijen voor het in stand houden van onwrikbare posities.

Dit vind je misschien ook leuk