Emeritus koningin Sofia neemt in Athene afscheid van haar broer Constantino

door admin
Emeritus koningin Sofia neemt in Athene afscheid van haar broer Constantino

Vertegenwoordigers van bijna alle koninklijke families van Europa zijn maandag naar Athene afgereisd om afscheid te nemen van de voormalige koning van de Grieken, broer van emeritus-koningin Sofia, de moeder van de Spaanse koning Felipe VI.

Omringd door haar kinderen en kleinkinderen, waaronder ook het koningspaar Felipe en Letizia, en met de uitgesproken afwezigheid van de Spaanse prinsessen Leonor en Sofía neemt Sofía afscheid van haar jongere broer, de laatste koning van Griekenland, Constantijn II. Hij overleed afgelopen dinsdag op 82-jarige leeftijd.

De Griekse regering had besloten de begrafenis als een privé-gebeurtenis te markeren, aangezien de monarchie in Griekenland in 1974 werd afgeschaft. Daarom was niet voorzien in een begrafeniskapel. Uiteindelijk werd toch de wens van de familie vervuld om de bevolking de kans te geven een paar uur dicht bij de kist te komen om afscheid te nemen. 

Alleen de vice-premier van de Griekse regering, Panayotis Pikramenos, en de minister van Cultuur, Lina Mendoni, woonden de begrafenis officieel bij. Desondanks kwamen ook verschillende politici van de conservatieve partij naar de begrafenis, zoals voormalig premier Andonis Samaras.

De eersten die aankwamen, waren de vijf kinderen van de overledene: Alexia (57), Pablo (55), Nicolás (53), Teodora (39) en Felipe (36). Zij begeleidden de kist tot deze de kathedraal binnenging.

Spaanse aanwezigheid

De Spaanse emeritus-koningen Juan Carlos en Sofía behoorden tot de eersten die bij de kathedraal van Athene aankwamen. Samen met hen hun twee dochters, de infantas Elena en Cristina, en hun kinderen: Felipe en Victoria de Marichalar; Juan, Pablo, Miguel en Irene Urdangarin en aan de arm van Cristina de Borbón, prinses Irene van Griekenland, ook de zus van de overledene.

Bij aankomst zijn de Spaanse koningen op hun beurt ontvangen door de zonen van Constantijn. Zeer dankbaar voor hun aanwezigheid begroette Pablo de Grecia, echtgenoot van Marie-Chantal Miller en het nieuwe hoofd van het Griekse koningshuis, Felipe VI, zijn neef, en Letizia hartelijk. 

Dit vind je misschien ook leuk