Feestende Marokkanen in Spanje na overwinning op La Furia Roja

door admin
Feestende Marokkanen in Spanje na overwinning op La Furia Roja

Vanaf het moment dat Marokko zijn derde penalty raak schoot, nadat Spanje alledrie had gemist, domineren op sociale media in Spanje beelden van uitzinnig blije en feestvierende Marokkanen die zingend en zwaaiend met de Marokkaanse vlag en soms met fakkels samenkomen in het centrum van hun stad.

Overal in Spanje zijn fans de straat op gegaan om het historische feit te vieren dat Marokko in 36 jaar tijd voor het eerst de kwartfinale van een WK voetbal heeft gehaald. In tegenstelling tot de onrust in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en ook in Brussel verloopt de viering in Spanje tot nu toe zonder noemenswaardige incidenten

Verdeeld hart

De Marokkaanse gemeenschap in Spanje is groot. Er leven 870.000 Marokkanen in Spanje. Een groot aantal daarvan is in Spanje geboren. De krant El Mundo kopt: ‘Een generatie met een verdeeld hart: “We zijn Spanjaarden maar zijn voor Marokko”. Ook twee spelers van het Marokkaanse elftal zijn in Spanje geboren en getogen: Achraf Hakimi en Munir Mohammedi. Nog 12 andere spelers van dit elftal zijn niet in Marokko geboren.

De Britse journalist Matthew Bennett deelt op Twitter een video van het centrale plein in Murcia. Een zingende en met vlaggen zwaaiende menigte viert feest. Zo ging het er ook aan toe op Puerta del Sol in Madrid of La Rambla in Barcelona waar zo’n 2.000 mensen op de been waren. Massa’s Marokkanen vierden hier de historische triomf van Marokko. 

La Vanguardia schrijft dat er ook een incident te betreuren is in een bar in Huelva. Daar heeft een groep fans uit Spanje en Marokko een gevecht georganiseerd waarbij er met tafels en stoelen werd gegooid en er een aantal gevechten ontstonden. Er zijn geen verwondingen gemeld. 

In Bilbao legden Marokkaanse voetbalfans het verkeer lam, zoals te zien is in deze tweet. In Barcelona waren ook een paar straten ontoegankelijk voor verkeer door de massale toestroom van feestende fans.

Cadena SER schrijft dat in Granada de wegen zelfs geblokkeerd zijn door de vele Marokkanen die hun vuurpijlen en rookbussen tevoorschijn hebben gehaald om een ​​historische dag voor het buurland te vieren.

In de Spaanse enclave Melilla die grenst aan Marokko kozen fans ervoor om het feest met hun auto’s te vieren door toeterend door de straten te rijden. Hier moest de politie ook straten afsluiten om een te grote opstopping te voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk