Fenomeen ‘balconing’ met zwarte humor bestreden op Balearen

door admin
balconing en zwarte humor

Sinds 1999 heeft de Balearische Federatie van Balconing 386 gevallen van ‘balconing’ geregistreerd. Dat is de gevaarlijke praktijk waarbij toeristen van balkons springen, vaak onder invloed van alcohol of drugs. Een van de excessen van het overtoerisme in Spanje. De organisatie gebruikt zwarte humor en ironie om bewustzijn te creëren over de gevaren van deze activiteit en de bredere problemen van massatoerisme.

“De realiteit maakt het ons de laatste tijd erg gemakkelijk bij de Federació Balear de Balconing. Ik heb het niet alleen over de gevallen waarmee we onze classificaties bijwerken, maar ook over het nieuws met betrekking tot het toeristische model waar we op onze eilanden onder lijden. Een dronken Duitse toerist bedacht zich bijvoorbeeld om een graafmachine te stelen uit een steengroeve in s’Arenal en deze om te kantelen! De grappen liggen bijna voor het oprapen, en als wij ze niet op internet vinden, zijn het onze volgers die ons erop attenderen. ‘Hé! Hebben jullie dit gezien?’ Zo kwamen we erachter dat er tijdens het EK een Mallorcaanse vlag verscheen in het vak van de Engelse supporters tijdens een groepswedstrijd. En natuurlijk moesten we dat retweeten. Sport biedt veel materiaal. Als er gepubliceerd wordt dat Mallorca geïnteresseerd is in het contracteren van [de Duitse verdediger Matt] Hummels, moeten we wijzen op het feit dat hij een paar jaar geleden niets beters te doen had dan vanaf een balkon in een zwembad te springen [waardoor hij een boete kreeg van zijn club, Borussia Dortmund].”

Aan het woord is Comédienne Irene Francolí, een van de prominente stemmen binnen de federatie. Zij benadrukt in een uitgebreid artikel hierover in ElDiario dat degenen die zich door hun humor beledigd voelen vaak degenen zijn die financieel profiteren van dit soort toerisme.

Balconing als terugkerend probleem

Ondanks inspanningen in de populaire vakantieplaatsen als Magaluf (Mallorca) om het aantal incidenten van “balconing” te verminderen, blijft het een terugkerend probleem. Het van balkons in zwembaden springen of klimmen van het ene naar het andere balkon leidt herhaaldelijk tot ernstige verwondingen en dodelijke ongevallen. De Federació Balear de Balconing, opgericht in 2022, monitort en documenteert deze incidenten op een manier die humor en bewustzijn combineert.

Een recent voorbeeld van de aanpak van de federatie is een virale tweet waarin een Britse politicus, Sir Edward Jonathan Davey, na een bungee-sprong wordt vergeleken met “balconing”. Erbij staat het commentaar: “Dit zijn hun gewoonten en die moeten gerespecteerd worden…” Dit soort ironische commentaren helpen volgens de organisatie de boodschap te verspreiden en het bewustzijn over de gevaren van “balconing” te vergroten. Ook ging Francolí de straat om om aan Engelse toeristen te vragen of zij wel eens van balconing hadden gehoord. Dit was het resultaat:

 

Met humor en sarcasme breed publiek bereiken

De federatie gebruikt een ingenieus systeem van ranglijsten en puntentellingen om de incidenten te documenteren. Ze hebben speciale prijzen zoals de “Premio Mar Adentro” voor de meest absurde sprongen en de “Barandilla de Oro” voor herhaalde incidenten. Dit systeem, gecombineerd met sarcastische commentaren, heeft geholpen om een breed publiek te bereiken. Zo brengt de organisatie een serieuze boodschap op een toegankelijke manier over.

De wrange realiteit achter de humor

Naast humor presenteert de federatie harde cijfers. Sinds 1999 zijn er 104 doden en 282 (zwaar)gewonden gevallen door “balconing”. Deze incidenten kosten de publieke gezondheidszorg miljoenen euro’s. Volgens de Federatie toont dit aan dat “balconing” geen geïsoleerde incidenten zijn. Ze vormen een symptoom van de bredere problemen van massatoerisme. De kosten voor de gezondheidszorg zijn enorm, en de impact op de lokale gemeenschappen is significant. Het laatste slachtoffer was een Engelsman in Palma die op 26 juni van een eerste verdieping viel. Hij was de 386e geregistreerde “balconing” case.

‘Britten niet gewend aan balkons’

De Britse consul Lloyd Milen verklaarde in 2018 dat Britten niet gewend zijn aan balkons, wat zou bijdragen aan het probleem. De federatie benadrukt dat culturele verschillen een rol spelen in het gedrag van toeristen. Ook daarom is bewustwording en educatie cruciaal om dit soort incidenten te voorkomen. De federatie daagt nu de Canarische Eilanden uit om een vergelijkbare organisatie op te richten en samen te werken aan het aanpakken van deze gevaarlijke trend. Ze hopen dat ze door gezamenlijke inspanningen een bredere verandering kunnen bewerkstelligen in het toerismebeleid en -gedrag.

Probleem van onverantwoord toerisme

Toch durven volgens Francolí weinig mensen het onderwerp van balconing als symptoom van het bredere probleem van overtoerisme aan te snijden. “We hebben toeristen toegestaan te drinken en te urineren op straat. Daarmee hebben we een jungle gecreëerd die dit gedrag mogelijk maakt. Degene die zich beledigd voelen, zijn vaak degenen die profiterent van dit type toerisme. Veel mensen op de eilanden zijn slaven geworden van dit economische model. We moeten af van het idee dat we zonder toerisme van honger zouden omkomen. Nu oogsten we de resultaten van dit model. We hebben geen huizen meer om in te wonen. Ik denk dat steeds meer jonge mensen zich bewust worden van het gebrek aan toekomstperspectieven op het eiland waar we geboren zijn. De bezoekersrecords moeten worden afgeremd. Zo niet, dan zullen deze eilanden ontploffen”, betoogt Irene Francolí.

Lees ook: Balearen pakken strijd tegen ‘balconing’ weer op

Dit vind je misschien ook leuk