Fenomeen ‘kletsen in de buitenlucht’ door Spaans dorp vereeuwigd?

door admin
Fenomeen 'kletsen in de buitenlucht' door Spaans dorp vereeuwigd?

Algar is een klein stadje in de provincie Cádiz met iets meer dan 1.400 zielen. Hier hebben inwoners in de zomer, als de zon ondergaat en de temperaturen dalen, de gewoonte om de deur van hun huis te openen, de stoel mee naar buiten te nemen en daar te kletsen met familie, vrienden of buren. Het sociale netwerk van alle tijden zogezegd.

“Wat je doet is roddelen en praten over de dagelijkse dingen”, zegt Jose Carlos Sánchez, de burgemeester van Algar. “Of het zwembad open is, wat het weer gaat doen, hoe het met fysieke klacht zus of zo is, etc”. Volgens de burgervader bedreigen televisie, sociale netwerken en beeldschermen die gewoonte.

In Algar geloven ze dat dit eerste sociale netwerk, zo oud dat de oorsprong ervan verloren is gegaan in de tijd, en het meest duurzame van alle sociale netwerken, niet mag verdwijnen.

“Ik zag het minder worden”, vervolgt de burgemeester. “Een deel van de bevolking, de ouderen, hielden de traditie in stand, maar een groter deel van de bevolking niet. Ons motto is dat sociale netwerken geen einde mogen maken aan een van onze meest populaire tradities. 

Daarom heeft het gemeentebestuur besloten de ‘charla al fresco’ in te dienen als kanshebber om tot immateriel erfgoed van de mensheid benoemd te worden. “We kregen het idee door een artikel met de titel ‘Op pad met Unesco'”, legt Sanchez uit. “Ik nam contact op met de Junta de Andalucía en we zijn gestart met het dossier voor de aanvraag.”

Massale steun

De burgemeester vroeg afgelopen vrijdag aan de inwoners van zijn dorp de straat op te gaan om het initiatief te steunen. Dat verzoek werd unaniem en enthousiast beantwoord. Jong en oud legden hun schermen aan de kant en bevolkten de straten live en mét een maskertje op. Dat was een meer dan bevredigende ervaring, aldus de burgemester. Het proces gaat door en zo hebben de inwoners iets nieuws om te bespreken tijdens hun kletspraatje in de buitenlucht.

Dit vind je misschien ook leuk