Fenomenaal kersenbloesemspektakel in Spanje nu te bewonderen

door admin
Fenomenaal kersenbloesemspektakel in Spanje nu te bewonderen

Wie ervan houdt om kersenbloesem te bekijken, hoeft daar niet voor naar Japan te gaan. Ook in Spanje kun je ervan genieten. De twee miljoen kersenbomen in de vallei van Jerte, in de provincie Cáceres in het noorden van Extremadura, staan in bloei.

En dat luidt een van de beroemdste lentespektakels in Spanje in: het ‘Fiesta del Cerezo en Flor. Jaarlijks trekt het spektakel veel toeristen en dagjesmensen aan. Het is dan ook een indrukwekkend en betoverend gezicht. De bloesem kleurt de hellingen van de vallei wit, de bomen staan gemiddeld zo’n 12 tot 14 dagen in bloei. De bloei maakt deel uit van het kersenbloesemfestival van de Jerte-vallei, dat nog tot 1 april duurt. 

Eeuwenoude traditie

De kersenbomen worden volgens een eeuwenoude familietraditie geteeld op terrassen in de bergen van Jerte, in een unieke omgeving met een bevoorrecht microklimaat. Deze gunstige omstandigheden zorgen ervoor dat hier de beste kersen van Spanje kunnen groeien. Ook komt de variëteit Picota del Jerte, er voor.  

De picota is bijzonder, en onderscheidt zich door smaak en zoetheid van de kers. Maar er zijn meer verschillen. Het is de enige soort die zonder steeltje van de boom komt. Picotas hebben een meer vlezige en ‘crispy’ textuur en zijn net wat kleiner. 

Door de natuurlijke teelt en traditionele oogst blijft de smaak behouden en komen ze op het optimale consumptiemoment op de markt. Deze vruchten bevatten maar liefst acht vitamines, ijzer, magnesium, calcium, een grote hoeveelheid antioxidanten en vezels. Niet alleen lekker, ook goed voor de gezondheid!

Kwaliteit

De kersen uit de Jertevallei hebben een beschermde oorsprongsbenaming en behoren tot beste ter wereld. De voorzitter van de oorsprongsbenaming Jerte, José Antonio Tierno, benadrukt dat hij ook dit seizoen de kersen die in het gebied van de oorsprongsbenaming worden geproduceerd, zal certificeren. Hij hoopt ‘stappen te kunnen blijven zetten om de kwaliteit te onderscheiden van de andere kersen die in Spanje en Europa worden geproduceerd’. 

Exportproduct

Er is steeds meer vraag naar de kersen en Picotas uit Jerte, zowel vanuit de binnenlandse als de internationale markt, vooral uit het Verenigd Koninkrijk. Vijftig procent van de productie van Picotas del Jerte wordt geëxporteerd. 

Dit vind je misschien ook leuk