"Geef ons ons huis terug": Een oproep aan pelgrims in Santiago

door admin
"Geef ons ons huis terug": Een oproep aan pelgrims in Santiago

Meer dan 57.500 bezoekers overspoelden de niet al te grote stad met een compact historisch centrum. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 48.258 in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers bevestigen de voortdurende populariteit van de Camino de Santiago. Na een paar jaar relatieve rust is die populariteit sinds begin dit jaar explosief gegroeid. 

De brieven, die niet zo vriendelijk van toon zijn, zijn afkomstig van een onbekende auteur en verspreid in de stad tijdens de verkiezingscampagne voor de regionale en lokale verkiezingen van zondag 28 mei. De tekst vestigt de aandacht op enkele problemen die inwoners van het historische centrum van de stad onder ogen zien. Deze omvatten het verdwijnen van lokale winkels (“merca local”) en de transformatie van veel gebouwen in toeristische appartementen (“devólvenos a nosa vivenda” of “geef ons ons huis terug”). De brief bekritiseert de “arrogante” houding van de pelgrims en roept op tot “stilte”.

Gids met goede praktijken

Afgelopen zomer publiceerde de buurtvereniging A Xuntanza van de Rúa de San Pedro al een gids met goede praktijken. Deze werd vooral bekend en ging ook viraal nadat de Europese Jeugdpelgrimstocht Santiago in de eerste week van augustus 2022 met pelgrims overspoelde. De jongste openbare oproep geeft blijk van toenemende ontevredenheid onder sommige inwoners van Santiago over de massale aankomst van wandelaars.

Indrukwekkende groei aantal pelgrims

Het aantal pelgrims dat elk jaar in Santiago aankomt, heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt. In 2022 voltooiden ongeveer 439 duizend mensen de pelgrimstocht naar de stad in het noordwesten van Spanje. Dat was een aanzienlijke stijging ten opzichte van het totaal van het voorgaande jaar, dat nog getekend werd door de pandemie, met  minder dan 180 duizend pelgrims. In 2022 registreerde de Camino de Santiago het hoogste aantal pelgrims in meer dan een decennium​.

Wat is de Camino de Santiago?

De Camino de Santiago, of de pelgrimstocht naar Santiago, strekt zich als een levendig tapijt van cultuur en geloof, uit over het gehele Europese continent. Het eindpunt is de rustplaats van Sint-Jacob in de kathedraal van Santiago de Compostela in het Spaanse Galicië. Deze Weg van Sint Jacob, een spiritueel pad dat al meer dan een millennium wordt bewandeld, is een essentieel onderdeel van de christelijke bedevaartstraditie.

De ‘peregrinos’, zoals de pelgrims in de Spaanse volksmond worden genoemd, volgen deze weg niet alleen om spirituele redenen. De route is ook een rijke bron van culturele, historische en recreatieve ervaringen. Van alle routes is de Camino Frances, beginnend in Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk, en de Camino Portugues, met zijn beginpunt in Porto, Portugal, de populairste.

Deze bedevaart is geen eenvoudige wandeling. Afhankelijk van de gekozen route en de snelheid van de pelgrim, kan het voltooien van de tocht weken tot maanden in beslag nemen. Maar het is juist de reis, met zijn uitdagingen en beloningen, die voor velen de essentie van de Camino de Santiago vormt.

Dit vind je misschien ook leuk