Gevaarlijke trend duikt op in nachtleven en festivals in Spanje

door admin
Gevaarlijke trend duikt op in nachtleven en festivals in Spanje

Bij ‘needle spiking’ krijgen slachtoffers een prik in hun arm of been met een naald. In veel gevallen wordt er dan een bepaalde drugs ingespoten. Dit gebeurt veelal in het nachtleven en in bijna alle gevallen zijn vrouwen het slachtoffer.

Catalonië en Baskenland onderzoeken tientallen aangiftes van needle spiking

Op verschillende plekken in Spanje is er al melding gemaakt van ‘needle spiking’. Het aantal vrouwen dat tijdens evenementen in de armen en benen wordt geprikt is de afgelopen weken enorm toegenomen in Catalonië en Baskenland. Zo onderzoeken de Baskische en Catalaanse politie respectievelijk 12 en 18 meldingen van aanranding waarbij vrouwen zijn geprikt met een naald en een chemische substantie in het lichaam is aangetroffen.

Seksueel geweld toegepast na needle spiking

De getuigenverklaringen van de slachtoffers zijn nagenoeg hetzelfde: vrouwen worden tijdens het uitgaan geprikt met een naald en kort daarna voelen ze zich duizelig en verliezen de controle over zichzelf. Voornamelijk tijdens regionale feesten kwam dit veelvuldig voor in de Spaanse regio’s. Niet alle, maar wel veel van de slachtoffers melden dat er na de prik seksueel geweld is gebruikt.

Spaanse politie: ‘Ga zo snel mogelijk naar een dokter’

Zowel de Catalaanse als de Baskische politiefederatie hebben, met steun van het regiobestuur, aangekondigd hard op te treden tegen deze gevaarlijke trend. Mensen die vermoeden dat ze slachtoffer zijn geworden van ‘needle spiking’ worden dan ook verzocht om zich zo snel mogelijk na het incident te melden bij een dokter zodat ze een middel kunnen krijgen om een mogelijke besmetting met HIV tegen te gaan. Ook worden dan onderzoeken uitgevoerd om te kijken welk middel zij ingespoten hebben gekregen.

Needle spiking ook op festivals in Spanje

Het ‘needle spiking’ beperkt zich niet alleen tot Catalonië en Baskenland, ook in Andalusië, Cantabrië en Aragón zijn meldingen gedaan hiervan. De politie onderzoek momenteel aangiftes van een vrouw in Málaga en twee vrouwen in Cádiz. Ook tijdens het Reggaeton Beach Festival in Santander en het Monegros Desert Festival tussen Zaragoza en Huesca zijn er meerdere vrouwen geweest die slachtoffer zijn geworden van ‘needle spiking’. Hoewel er bij al deze vrouwen geen vreemde stoffen zijn aangetroffen in het bloed, neemt de Nationale Politie de verklaringen zeer serieus.

Lastig is het echter wel. Onderzoek naar diverse meldingen in Engeland en Nederland bleek ook ingewikkeld omdat bij ‘needle spiking’ vaak drugs wordt gebruikt dat snel door het lichaam wordt afgebroken. Ander bewijsmateriaal, zoals een spuit, ontbreekt vaak omdat een dader deze in veel gevallen bij zich houdt om opnieuw te gebruiken bij andere slachtoffers.

Dit vind je misschien ook leuk