Gevangenisstraffen voor illegale wateronttrekking in Spaans natuurgebied Doñana

door admin
Gevangenisstraffen voor illegale wateronttrekking in Spaans natuurgebied Doñana

Het gaat om een stel broers die sinds de jaren ’90 eigenaren zijn van een boerderij in Aznalcázar, deels gelegen boven de waterbron “Almonte-Marismas”. Dit is de belangrijkste waterbron voor het nationale park van Doñana. De vier broers en een zus krijgen elk een gevangenisstraf van twee jaar en vijf maanden en zijn daarnaast voor twee jaar uitgesloten van beroepen die te maken hebben met landbouw. Een extra gevangenisstraf van een jaar wordt opgelegd voor schade aan het milieu.

De boerderij, die onder meer katoen en rijst verbouwt, was gemachtigd om jaarlijks een beperkte hoeveelheid van 3,48 miljoen kubieke meter water te gebruiken voor irrigatie. Het vonnis stelt vast dat de beschuldigden de gestelde limieten op flagrante wijze hebben overtreden. Ze verplaatsten zelfs water van het noordelijke naar het zuidelijke deel van hun land via een grote pijpleiding. Hun handelingen vormen een ernstig risico voor het ecosysteem van het park, dat al onder grote ecologische druk staat en tevens een UNESCO Werelderfgoed is.

‘Volledige onverschilligheid’

Het water vormt een cruciale factor in het ecosysteem van Doñana, dat onder andere fungeert als een habitat voor verschillende bedreigde diersoorten. De beklaagden, die al eerder dertien sancties hadden ontvangen voor overtredingen, toonden volgens de rechtbank ‘volledige onverschilligheid’ voor de schade die ze aanrichtten.

Schadevergoeding van bijna 2 miljoen euro

De Confederación Hidrográfica del Guadalquivir (CHG), verantwoordelijk voor het waterbeheer in het gebied, moet een schadevergoeding ontvangen van bijna 1,97 miljoen euro van de veroordeelden.
De uitspraak kan nog worden aangevochten, maar als deze standhoudt, wordt dit de eerste zaak in Doñana waarin gevangenisstraffen worden opgelegd voor illegale wateronttrekking. Het benadrukt het groeiende bewustzijn en de ernst van milieudelicten in Spanje.

Doñana wordt aan alle kanten bedreigd. Net als de intensieve teelt van rood fruit in de nabije omgeving van het park, onttrekt ook het toeristenoord Matalascañas teveel water aan het park. Bovendien heeft het Andalusische parlement vorige week de irrigatiewet goedgekeurd waarmee meer hectare land geïrrigeerd kunnen worden in de omgeving van Doñana. De Andalusische regering (PP en VOX) lijken doof voor de felle kritiek uit internationale en nationale wetenschappelijke kringen. De wet die is gericht op het verbeteren van de landbouw in de regio Huelva kan het doodvonnis betekenen voor het al zo droge natuurgebied. 

Met een oppervlak van 100.000 hectare is Doñana een van de grootste moeraslanden van Europa. Het natuurgebied dat op de werelderfgoedlijst staat.

Lees ook: Schande voor Spanje: Doñana bijna op lijst van Bedreigd Werelderfgoed

Dit vind je misschien ook leuk