Gouden Visa Spanje – Residentie door investering

door admin
Gouden Visa Spanje – Residentie door investering

Het Gouden Visa Spanje werd in 2013 geïntroduceerd om de Spaanse economie te stimuleren. Het is een verblijfsvisum dat wordt afgegeven aan niet-EU-onderdanen die een aanzienlijke investering in Spanje doen.

Mensen van buiten de EU die een woning in Spanje willen kopen, zijn misschien geïnteresseerd om te weten dat een investering van 500.000 euro of meer hen ook een gouden visum kan opleveren.

Het Gouden Visum was aanvankelijk bedoeld om rijke Russische, Chinese en Arabische onderdanen aan te trekken, maar Brexit heeft de Britten een manier gegeven om te profiteren van de regeling.

Nu bovendien de dollar een recordhoogte heeft bereikt ten opzichte van de euro, is Spaans onroerend goed vrij goedkoop geworden voor Amerikaanse investeerders. Vastgoedondernemers merken dan ook een toegenomen interesse vanuit de overkant van de Atlantische Oceaan. 

Criteria voor een gouden visum

Om in aanmerking te komen voor een Gouden Visum via de vastgoedoptie, moeten beleggers minimaal 500.000 euro betalen voor het onroerend goed. Het pand kan residentieel of commercieel zijn, of een combinatie van beide. De 500.000 euro moet echter een contante betaling zijn – u kunt geen lening gebruiken om het minimumbedrag te bereiken.

Voorbeeld: de woning heeft een waarde van 750.000 euro. Je zou het kunnen kopen met een betaling van 500.000 euro eigen geld en een lening van 250.000 euro om in aanmerking te komen voor het Gouden Visa Spanje.

Andere opties die u recht kunnen geven op een Gouden Visum in Spanje zijn:

  • Investeren in de Spaanse staatsschuld van minimaal € 2.000.000
  • Aankopen van bedrijfsaandelen van minimaal € 1.000.000
  • Storten bij een Spaanse bank van minimaal €1.000.000
  • Investeren in een nieuwe onderneming die werkgelegenheid biedt, bijdraagt ​​aan wetenschappelijke en/of technologische innovatie en een relevante sociaaleconomische impact heeft in het gebied waar de onderneming wordt uitgeoefend

Er zijn ook enkele persoonlijke criteria. Je moet:

  • Ouder zijn dan 18 jaar
  • Geen strafblad hebben
  • Geen geweigerde visa of toegang tot de Schengenzone
  • Zorg voor een ziektekostenverzekering die u in Spanje dekt
  • Niet op de Spaanse lijst van ongewenste mensen staan
  • Over voldoende financiële middelen beschikken voor de kosten van levensonderhoud in Spanje

Ook wel vastgoedvisum genoemd

Er zijn verschillende investeringsopties voor de Gouden Visa, maar de vastgoedoptie blijft het populairst. Daarom wordt het vaak een eigendomsvisum genoemd. Hoewel het Gouden Visum u een verblijf in Spanje geeft, en de voordelen die dat met zich meebrengt, hoeft het onroerend goed niet uw primaire of permanente verblijfplaats te zijn. Dit betekent dat als u op zoek bent naar een tweede huis om een ​​deel van het jaar in door te brengen, of gewoon op zoek bent naar een woning om te verhuren en een inkomen te verdienen, u nog steeds het visum kunt krijgen. Bovendien maakt het behalen van een Gouden Visum u nog geen fiscaal ingezetene van Spanje.

Het proces is relatief eenvoudig, maar het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een advocaat in Spanje. Om het visum te verkrijgen, moet u bewijzen dat u het in aanmerking komende bedrag heeft betaald. Ook moet u binnen drie maanden na aankoop een Kadastercertificaat overleggen.

U kunt het proces zelfs starten voordat het is voltooid, door een voorlopig contract en een brief van een Spaanse financiële instelling in te dienen die bewijst dat u over de benodigde middelen beschikt.

Voordelen van Gouden Visa

Misschien wel het beste voordeel van het Gouden Visum Spanje is de vrijheid om zonder visum door het Schengengebied te reizen. Brexit maakte een einde aan het snellere kanaal bij de paspoortcontrole, waarbij Britse onderdanen nu de juiste papieren moeten tonen. Met een Gouden Visum kunnen onderdanen van het VK op dezelfde basis als EU-onderdanen door het Schengengebied reizen.

Lees ook: Hoe beleggen een gouden visum oplevert

Andere voordelen zijn dat de bezitter van een Gouden Visum legaal kan wonen en werken in Spanje zonder verdere visa en vergunningen. Het visum vereist geen permanent verblijf in Spanje; u keert gewoon regelmatig terug naar Spanje om het visum te verlengen. U en uw gezinsleden hebben bovendien toegang tot openbare diensten. Het is ook een weg naar het Spaanse staatsburgerschap – hoewel daarvoor aan aanvullende criteria moet worden voldaan. 

Duur van het visum

Het Gouden Visum is in eerste instantie een jaar geldig. U moet in dat jaar Spanje binnenkomen en inwisselen voor een verblijfsvergunning. Als dat is gebeurd, is de residentie geldig voor een periode van één tot twee jaar.

Zolang u uw investering in Spanje behoudt en naar Spanje reist om uw residentie te verlengen, kan deze herhaaldelijk worden verlengd.
Voor niet-EU-onderdanen, zoals Britten of Amerikanen, is het Gouden Visum een ​​aantrekkelijke optie. Om te zien of u in aanmerking komt voor het visum, is het verstandig om uw persoonlijke situatie te bespreken met een advocaat gespecialiseerd in Spaans vastgoed. 

Dit vind je misschien ook leuk