Gran Canaria investeert 101 miljoen in WK 2030 stadion

door admin
WK 2030

De regering van Gran Canaria heeft aangekondigd een indrukwekkend bedrag van 101 miljoen euro te willen steken in de verbetering van sportfaciliteiten in aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal in 2030. De organisatie van het WK 2030 ligt in de gezamenlijke handen van Spanje, Portugal en Marokko.

Het stadion moet tegen 2027 wedstrijdklaar zijn. De investeringsplannen omvatten naast de renovatie van het voetbalstadion ook een alomvattende opknapbeurt van het Centro Insular de Deportes. Daarvoor is 20,5 miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast wordt er 1,2 miljoen euro besteed aan de verbetering van de hockeyfaciliteiten binnen de Ciudad Deportiva. In totaal heeft het eilandbestuur een investeringsbudget van 324 miljoen euro vastgesteld voor diverse projecten. Daarvan is 124,7 miljoen euro specifiek bestemd voor sportontwikkeling.

FIFA’s blik op de toekomst

Het belang van deze wereldkampioenschappen voor de gaststeden werd benadrukt tijdens een congres georganiseerd door de Grupo Orlegi. Yon de Luisa, lid van de FIFA-raad zei hierover: “Geen enkele stad heeft ooit spijt gehad van het hosten van een Wereldkampioenschap,” aldus De Luisa. Hij wees op de blijvende positieve impact die dergelijke evenementen hebben op de infrastructuur en economie van de gastlanden.

Economische impact

De Luisa onthulde ook dat het laatste wereldkampioenschap de FIFA 7,5 miljard dollar heeft opgeleverd. Men verwacht een stijging naar 11 miljard dollar voor het kampioenschap van 2026. Circa 40 procent van deze inkomsten wordt gebruikt voor de organisatie van verschillende wereldkampioenschappen, inclusief die voor mannen, vrouwen en zaalvoetbal. De rest van het geld wordt besteed aan de bevordering van voetbal wereldwijd.

In 2022 raamde het Spaanse kabinet de benodigde investeringen voor de gedeelde organisatie van het WK 2030 op 1,43 miljard euro. Dit bedrag is verdeeld in 750 miljoen euro voor infrastructuur en nog eens 680 miljoen voor organisatiekosten. Daar tegenover verwacht de regering volgens Bankinter 10 miljard euro binnen te halen voor Spanje met het evenement. Ook voor de werkgelegenheid zou het positief zijn met naar schatting 82.000 full time banen die het kampioenschap oplevert in Spanje.

Unieke editie

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat drie landen samen het WK voetbal organiseren en zich ook nog eens op twee continenten bevinden. Bovendien worden de openingswedstrijden op een derde continent gespeeld. Die vinden plaats in Zuid-Amerika in de landen Uruguay, Argentinië en Paraguay.

Lees ook: Spanje, Portugal en Marokko organiseren het WK 2030

Dit vind je misschien ook leuk