Spanje, Portugal en Marokko organiseren het WK 2030

door admin
Spanje, Portugal en Marokko organiseren het WK 2030

Het WK 2030 zal in Spanje worden gehouden, nadat het gezamenlijke bod met Portugal en Marokko de enige is die in aanmerking komt voor het toernooi, zoals aangekondigd door de FIFA-raad.

Spanje zal daarom na 48 jaar opnieuw gastheer zijn van een WK, met als bijzonderheid dat de eerste drie wedstrijden in Uruguay, Argentinië en Paraguay zullen plaatsvinden. Dat betekent dat met Marokko, Portugal, Spanje, Argentinië, Paraguay en Uruguay nu al zes landen zeker zijn van deelname. 

Het WK van 2030 zal het tweede zijn waaraan 48 teams zullen deelnemen, na een uitbreiding van 32 naar dit aantal in het volgende WK dat in 2026 door de Verenigde Staten, Mexico en Canada zal worden georganiseerd. Spanje was al gastheer van het WK in 1982 en deed een poging om het toernooi in 2018 te organiseren dat uiteindelijk in Rusland werd gehouden. 

Het bestuursorgaan van het wereldvoetbal verraste met dit besluit, dat aanvankelijk in september 2024 genomen zou worden. Nu zal de RFEF, verwikkeld in een enorme crisis als gevolg van de Rubiales-zaak, beginnen te werken aan het kiezen van de stadions waar de wedstrijden van dit seizoen zullen plaatsvinden. Mijn kijkt naar Balaídos (Vigo), El Molinón (Gijón), San Mamés (Bilbao), Reale Arena (San Sebastián), La Romareda (Zaragoza), Spotify Camp Nou en Stage Front Stadium (Barcelona), Santiago Bernabéu en Cívitas Metropolitano (Madrid), Nuevo Mestalla (Valencia), Nueva Condomina (Murcia), La Cartuja (Sevilla), La Rosaleda (Málaga) en Gran Canaria (Las Palmas).

Eerste drie wedstrijden op ander continent

Het WK wordt voor het eerst in zijn geschiedenis op verschillende continenten gehouden. En het zal niet alleen in Europa en Afrika zijn, maar ook in Zuid-Amerika. De eerste drie wedstrijden worden gehouden in Uruguay, de thuisbasis van het WK van 1930, Argentinië en Paraguay. Die drie ploegen, Uruguay, Argentinië en Paraguay, spelen een week voor aanvang van het hoofddeel van het WK hun eerste thuiswedstrijden.

‘In een verdeelde wereld komen FIFA en voetbal samen’

“In een verdeelde wereld verenigen de FIFA en het voetbal zich”, aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino over de toewijzing van het WK in 2030. “De FIFA-raad, die de hele voetbalwereld vertegenwoordigt, is er unaniem mee akkoord gegaan om de honderdste verjaardag van het WK, waarvan de eerste editie in 1930 in Uruguay werd gespeeld, op de meest passende manier te vieren. Als gevolg hiervan vindt het feest ook plaats in Zuid-Amerika en zullen drie Zuid-Amerikaanse landen – Uruguay, Argentinië en Paraguay – elk één wedstrijd organiseren. De eerste van deze drie wedstrijden wordt uiteraard in het stadion gespeeld waar het allemaal begon, in het mythische Estádio Centenário in Montevideo,” concludeerde Infantino.

“Spanje, Portugal en Marokko garanderen dat ze zullen werken om het beste kandidaatsdossier te presenteren en een gedenkwaardig WK te organiseren dat de diversiteit eert en de geschiedenis van de competitie viert met de passie voor voetbal die de drie landen verenigt”, aldus de drie landen in een gezamenlijke verklaring.

Reactie van Spaanse premier

Pedro Sánchez, demissionair premier van Spanje  vierde de keuze voor de drie landen op X (voorheen Twitter): “De aanwijzing van Spanje, Portugal en Marokko om het WK 2030 te organiseren is geweldig nieuws en onze grote trots.” Sánchez heeft zich heeft ingespannen om zijn land het WK voetbal mede te laten organiseren. Hij verzekerde “de kracht van ons land als wereldkampioen te zullen demonstreren, en dat wij de waarden van gelijkheid, solidariteit en gezonde concurrentie zullen verdedigen die met deze sport gepaard moeten gaan”.

Dit vind je misschien ook leuk