Groen licht voor uitbreiding luchthavens Alicante en Valencia

door admin
luchthavens aankomsten

Aena, de Spaanse luchthavenbeheerder, heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van de luchthavens in Valencia en Alicante, terwijl plannen voor de uitbreiding van El Prat in Barcelona stagneren.

Groeiend luchtverkeer vraagt om uitbreiding

Volgens een verslag van La Vanguardia heeft Maurici Lucena, voorzitter van Aena, tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering aangekondigd dat er “serieus” zal worden gereageerd op de toename van het luchtverkeer in Valencia en Alicante met een “aanzienlijke toename” van de investeringen. Deze uitbreidingen zijn noodzakelijk om de verwachte drukte tijdens de zomermaanden op te vangen en een mogelijke ineenstorting van de luchthaven van Valencia te voorkomen.

Stilstand bij El Prat – Barcelona

In tegenstelling tot de positieve ontwikkelingen in Valencia en Alicante, blijft de situatie rondom de luchthaven van El Prat ongewijzigd. Eerdere voorstellen voor de uitbreiding van deze luchthaven zijn niet van de grond gekomen. Lucena uitte kritiek op recente voorstellen van de Generalitat. Daaronder het idee om een satellietterminal te bouwen en het aantal vluchten over de nabijgelegen steden Gavà en Castelldefels te verhogen. Deze voorstellen zijn echter onhaalbaar gebleken vanwege de verwachte geluidsoverlast.

Toekomstplannen

Lucena benadrukte dat Aena blijft streven naar een uitbreidingsplan voor El Prat dat vergelijkbaar is met dat van Barajas in Madrid. Die luchthaven is uitgebreid om tot 90 miljoen passagiers te kunnen verwerken. Hij gaf aan dat het stagneren van de uitbreidingsplannen voor El Prat, in tegenstelling tot de succesvolle uitbreiding van Madrid, een persoonlijke teleurstelling is en een verlies voor zowel Barcelona als Spanje. Aena zal de details van de uitbreidingsplannen voor Alicante en Valencia in de komende weken en maanden verder uitwerken en bekendmaken, in afwachting van de volgende DORA III-regelgeving voor de periode 2027-2031.

Dit vind je misschien ook leuk