De EK-finale tussen Spanje en Engeland in het uitverkochte Olympiastadion in Berlijn was een wedstrijd om niet snel te vergeten. De wegen in Spanje waren leeg, terwijl de bars vol zaten met supporters van ‘La Furia Roja’. Iedereen leek in het rood of wit gekleed te zijn, genietend van de vriendschappelijke rivaliteit.
Spanje domineerde vanaf het begin het balbezit en creëerde het kansen rondom het Engelse doel. Al na dertien minuten had Spanje een goede mogelijkheid toen Williams een hoekschop nam en Rodri de bal doorkopte. Le Normand probeerde de bal met zijn rug naar het doel te haken, maar miste.
Engeland had enkele aardige aanvallen, maar had moeite om uit hun eigen helft te komen door het dominante spel van Spanje. In de laatste tien minuten van de eerste helft begon Engeland meer ritme te vinden en kregen ze enkele kansen. Die werden echter telkens geblokkeerd voordat ze konden afronden.
In de blessuretijd had Engeland een grote kans om met een voorsprong de rust in te gaan. Rice stuurde de bal vanaf een vrije trap naar het midden, waar Le Normand de bal door kopte naar een ongedekte Foden. Foden schoot richting doel, maar Simon redde de bal. De eerste helft eindigde zonder doelpunten.
Tweede helft
De tweede helft was slechts twee minuten op gang toen Spanje het eerste doelpunt scoorde. Yamal gaf de bal aan een ongedekte Williams aan de andere kant van het strafschopgebied. Williams schoot de bal in de bovenhoek, buiten bereik van Pickford. Twee minuten later kreeg Spanje weer een kans om te scoren. Williams speelde de bal naar Olmo aan de rand van het strafschopgebied, maar Olmo’s schot ging naast de paal.
Spanje bleef het spel domineren en had na 55 minuten opnieuw een kans. Yamal gaf de bal voor het doel, waardoor Pickford uit positie raakte. Morata kreeg de bal, maar Stones wist de bal weg te werken.
Wissels en gelijkmaker
Met nog twintig minuten te spelen, maakten beide teams wissels. Palmer verving Mainoo voor Engeland, en voor Spanje werd Morata vervangen door Oyarzabal. Yamal nam de daaropvolgende hoekschop en Pickford bokste de bal weg. Olmo volgde op, maar Pickford wist opnieuw te redden. Fabian kreeg de bal, maar schoot over het doel.
Drie minuten na zijn invalbeurt maakte Palmer gelijk voor Engeland. Saka sprintte langs de rechtervleugel en speelde naar Bellingham, die de bal doorgaf aan Palmer. Palmer schoot de bal in de linkerbenedenhoek. De stand was weer gelijk in Berlijn.
Beslissend moment
Engeland was terug in de wedstrijd, maar Spanje bleef het meeste balbezit houden. Pickford redde nog een keer een schot van Yamal, die vastbesloten was om zijn verjaardag te vieren met een overwinning. Yamal werd zaterdag 17 jaar. Met nog vier minuten te spelen, scoorde de late invaller Oyarzabal het beslissende doelpunt voor Spanje. Oyarzabal speelde de bal naar Cucurella, die hem terugpasste. Oyarzabal schoot de bal van dichtbij langs Pickford in het net. Het was 2-1 voor Spanje.
Spannende slotfase
In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Engeland nog een kans om de wedstrijd naar verlenging te sturen. Een hoekschop van Palmer werd gekopt door Rice, maar Simon redde de bal. Guehi volgde op, maar Olmo wist de bal weg te koppen. Rice kreeg nog een schotkans, maar schoot over. Er werden vier minuten blessuretijd toegevoegd. Spanje hoefde alleen nog maar stand te houden, terwijl Engeland wanhopig op zoek was naar de gelijkmaker. Het waren zenuwslopende minuten voor het volle stadion en iedereen die wereldwijd meekeek. Maar de 2-1 stand bleef staan en het La Furia Roja van Luis de la Fuente kon zijn vierde EK-beker in ontvangst nemen.
Best presterende land op het EK
Met deze winst is Spanje nu het best presterende land op de Europese Kampioenschappen voetbal. Eerder won Spanje het EK in 1964 na winst op de Sovjet-Unie, in 2008 na winst tegen Duitsland, in 2012 nadat Spanje Italië versloeg. Voor Engeland was het de tweede keer op rij dat het land verloor in de finale, na de nederlaag tegen Italië in 2020.
De straten in Spanje barstten los van vreugde. Auto’s toeterden, vuurwerk verlichtte de lucht. De vieringen gingen door tot in de vroege uren, wat ongetwijfeld leidde tot vele zere hoofden op maandagochtend.
Viering in Madrid
La Furia Roja landt om 14.10 uur in Madrid en zal een aantal officiële ontvangsten bijwonen, een rondrit maken langs fans door het centrum van de hoofdstad en hun opwachting maken op Plaza de Cibeles. Hier zal ook Wimbledon-winnaar Carlos Alcaraz zijn opwachting maken. Het Spaanse voetbalelftal zal in een open bus door enkele van de belangrijkste straten van Madrid rijden om hun overwinning te vieren met de fans. De route begint in Moncloa en gaat via de straten Princesa, Alberto Aguilera, Plaza de Colón, Jorge Juan, Serrano, Puerta de Alcalá, Alfonso XII en Montalbán, eindigend bij het stadhuis op het Plaza de Cibeles. De festiviteiten, georganiseerd door de RFEF, beginnen om ongeveer 20:00 uur en bereiken hun hoogtepunt bij het stadhuis, waar de spelers de steun van hun fans zullen ontvangen.
Relletje rond FC Barcelona
Een kleine rel is nog ontstaan nadat FC Barcelona een tweet plaatste en daarin alleen de Barcelona-spelers Yamal, Ferran, Pedri en Fermín feliciteerde voor het winnen van de Eurocup. Het nationale team werd verder niet genoemd. De reacties lieten daarop niet lang op zich wachten. “Geen enkele Spaanse vlag op de 4 foto’s. Goed gedaan heren” of “Jullie hebben trekjes van een kleine en zielige club. Feliciteren jullie het nationale team niet?”, zijn enkele van de berichten van fans die de felicitatie van de club bekritiseren.
BIEN HECHO, CHICOS 💙❤️🏆
📸 UEFA via Getty Images (Lamine, Fermín)
📸 @sefutbol (Pedri, Ferran) pic.twitter.com/BNE5wDo4zH— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) July 14, 2024