In de zoektocht naar een duurzame economie, meer biodiversiteit en minder CO2-uitstoot kent ook Spanje steeds meer nieuwe initiatieven. Een groot bosbouwproject in Extramadura blijkt een succesvolle stap op weg naar een duurzamere wereld.
Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola richtte vorig jaar Carbon2Nature op, een programma om CO2 op te slaan in natuurlijke opslagplaatsen, zoals bomen. Met Carbon2Nature wil Iberdrola wereldwijd projecten ontwikkelen voor behoud, beheer en herstel van talrijke ecosystemen. Zij richten zich onder andere op herbebossings- en duurzame beheerprojecten. Alleen al in Spanje lopen inmiddels elf projecten, waaronder een pilotproject om methaanuitstoot in de veeteeltindustrie te verminderen.
Groots bosbouwproject over periode van 50 jaar
Onlangs is in de regio Extremadura, aan de Portugese grens, het project La Vera Carbon2Nature gepresenteerd. Dit project zal plaatsvinden in Dehesa Boyal in Jaraíz de la Vera, in de provincie Cáceres. Het is het grootste bosbouwproject in Spanje dat tot stand komt door een samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven.
Het is het eerste project van deze omvang dat over een periode van 50 jaar wordt uitgevoerd in een openbaar bosgebied. Voor het project wordt 1.499 hectare terrein beheerd. Ook worden er meer dan 700.000 bomen geplant op 467 hectare aangetaste grond. De bomen kunnen ongeveer 186.000 ton CO2 absorberen.
Bostransformatieplan
Met dit project wil Carbon2Nature het waardevolle ecosysteem van Dehesa Boyal herstellen en behouden. Om de biodiversiteit in het gebied te verbeteren is een bostransformatieplan opgesteld. Naast de aanplant van veel voorkomende boomsoorten als steeneiken en kurkeiken worden nieuwe soorten geïntroduceerd. De Pinus Pinaster, een soort grote conifeer fungeert als overgangssoort. Ook worden andere begeleidende soorten geplant, zoals eiken, meidoorns, essen, kastanjes en olijfbomen.
Naast behoud en beheer van belangrijke natuur geeft het bosbouwproject ook kansen voor de werkgelegenheid in de regio. Bovendien biedt het uitgebreide mogelijkheden voor begrazing door vee. Daarnaast kan het terrein in de toekomst gebruikt worden voor de jacht, recreatie en voor culturele doeleinden voor de lokale bevolking.
Ambitieuze doelstellingen
Volgens Agustín Delgado, directeur Innovatie en Duurzaamheid bij Iberdrola, is het initiatief in Extremadura een manier om “onze ecosystemen te herstellen en zelfs te verbeteren door middel van innovatie en duurzaam langetermijnbeheer met grote projecten die bijdragen”.
Carbon2Nature heeft twee belangrijke doelstellingen: vóór 2040 de totale emissie reduceren tot nul in alle sectoren en tegen 2030 een positieve impact hebben op de biodiversiteit.
Lees ook: Granada pioniert in duurzame bouw met populierenhout