Het project is bedoeld als een duurzaam voorbeeld voor de toekomst. Onder leiding van de Universiteit van Granada is het Europese LIFE Wood for Future-initiatief gestart. Dit initiatief resulteert nu in een demonstratieversie van een nieuw type houtskeletbouwwoning. Het huis wordt gebouwd in de gemeente Ogíjares, in Granada, en wordt gepromoot door Miguel Ángel García en Yolanda Requena. Het doel van LIFE is het bevorderen van een duurzame bouwsector in Andalusië, met gebruikmaking van hout uit de provincie Granada.
Kleine ecologische voetafdruk
Het huis is ontworpen door het lokale architectenbureau Bonsai Arquitectos en voldoet aan de Passivhaus-norm. Deze norm staat garant voor een laag energieverbruik en een ecologische voetafdruk van bijna nul, zeggen de initiatiefnemers in een persbericht. De vloer van de eerste verdieping van het huis bestaat uit gelamineerde balken van populier- en larikshout. De binnen en buitenmuren zijn gemaakt van naaldhout.
Kansen voor regio Granada
De moeilijkheid van dit project ligt in de vele partijen uit verschillende delen van Spanje die erbij betrokken zijn. De kosten en de CO2-voetafdruk van het transport nemen af als er eenmaal een lokale industrie is ontwikkeld in Andalusië. Dan kan het hele proces ter plekke worden uitgevoerd.
De samenstelling van de twee houtsoorten combineert het lichte gewicht en de flexibiliteit van de populier en de grote weerstand en stevigheid van de lariks. Beide boomsoorten zijn bovendien overvloedig aanwezig in de dunbevolkte gebieden van de provincies Jaén en Granada. Door nieuwe toepassingen kan de populierenteelt wellicht weer floreren. Momenteel wordt het hout van de boom vooral gebruikt voor fruitkistjes en ander verpakkingsmateriaal.
Passivhaus
De architecten Luis Llopis en Eva Chacón, verantwoordelijk voor het project, waren oorspronkelijk niet van plan een houten woning te ontwerpen. Bij hun zoektocht naar een ontwerp voor een Passivhaus, een zeer energiezuinige woning, ontdekten ze echter dat de combinatie van populier en lariks perfect voldeed.
Balken voldoen aan bouweisen
Het ontwerp van Llopis en Chacón voldoet aan de eisen van het Technisch Bouwvoorschrift, zoals aardbevings- en brandveiligheidsnormen, en de vereisten voor een bijna energieneutraal huis. Bovendien is de prijs concurrerend en is de structuur van de gelamineerde balken duurzamer dan staal en beton. De balken zijn in Galicië getest en de prototypen van de balken voldoen aan alle technische eisen voor de bouw.
Vlotte bouwfase
Het duurt tien maanden om dit type houtskeletbouwwoningen te bouwen, de eindmontage duurt echter maar drie weken. Bij het bouwproces speelt prefabricage een grote rol. Onderdelen worden “met veel precisie en tot op de millimeter nauwkeurig berekend”. Dat bespaart veel tijd en onzekerheden tijdens de bouwfase.
Belangrijke stap voor de regio
Het innovatieve proefproject was mogelijk dankzij de verschillende overheidspartijen en bosbouwstudenten uit Andalusië. Het regionale ministerie ziet de ontwikkeling als een belangrijke voorbereidende stap om de waarde van Andalusisch hout te verhogen. Deze vorm van duurzame bosbouw kan zorgen voor een stabiele industrie en werkgelegenheid in de regio.
Duurzame huurwoningen voor jongeren
Het Andalusische Agentschap voor Huisvesting en Rehabilitatie (AVRA) steunt het project door de bouw van een zeven verdiepingen tellend gebouw met huurappartementen voor jongeren in La Azulejera, Granada. Het gebouw krijgt een houten structuur van gelamineerde balken van populieren- en dennenhout.
Verschillende betrokkenen hebben goede hoop dat de huidige ontwikkelingen ervoor zullen zorgen dat de afzetmarkt voor deze houtsoorten zal groeien met de toename van duurzame bouwprojecten.
IJzersterke balken
De initiatiefnemers van het proefproject, Miguel Ángel García en Yolanda Requena, zijn erg tevreden over de voortgang. Ze hebben het proces stap voor stap gevolgd, van het kappen van de pijnbomen in de Sierra de Cazorla en de populieren in La Vega de Granada tot de weerstandstesten van de balken in het laboratorium. “In het begin hadden we onze twijfels, maar te zien dat deze balken sterker zijn dan betonnen balken heeft ons helemaal overtuigd,” aldus Miguel Ángel. Hij hoopt dat dit soort projecten de populieraanplant weer rendabel zullen maken. De familie heeft berekend dat ze met hun energiezuinige huis meer dan 80 procent kunnen besparen op de kosten voor verwarming en koeling.