Grote verkiezingswinst voor Partido Popular in regio Valencia

door admin
Grote verkiezingswinst voor Partido Popular in regio Valencia

De regionale lijst aangevoerd door Carlos Mazón heeft met 40 van de 99 zetels alle verwachtingen overtroffen. Dat is ver verwijderd van de 19 zetels die de partij in 2019 behaalde. Deze grote overwinning markeert een kantelpunt op alle niveaus. Ook bij de lokale verkiezingen in de regio is dezelfde zegevierende trend te zien die tevens het nationale leiderschap van Alberto Núñez Feijóo versterkt.

Valencia stad

In Valencia onttroonde María José Catalá het burgemeesterschap van Joan Ribó (Coalició Compromís). Catalá kan burgemeester worden door de vier zetels van Vox toe te voegen bij de 13 eigen zetels. De combinatie van Compromís, dat een zetel verliest, met PSPV (die hun resultaten handhaven en slechts zeven zetels behouden onder leiding van Sandra Gómez), komt één zetel tekort ten opzichte van de rechtsgeoriënteerde partijen. Zowel Ribó als de socialistische kandidaat zijn zwaar getroffen door de verkiezingen. Dat biedt hen een onzekere politieke toekomst.

Alicante en Castellón

Ook Alicante en Castellón zagen de populariteit van de PP groeien, wat zich uitbreidde naar andere belangrijke steden. Zoals Elche, bijvoorbeeld. Of Torrent, een symbool van de rode gordel rond Valencia. Of Benidorm… en vele andere plaatsen waar de verschuiving naar de PP in lijn met de algemene politieke trend in de laatste dagen van de campagne duidelijk werd.  

Succes PP vormt steunbetuiging aan beleid van Feijóo

Terwijl het succes van de partijgenoten een steunbetuiging is aan het beleid van Feijóo, geldt het tegenovergestelde voor de rivaliserende partijen. Pedro Sánchez (PSOE) heeft een zware nederlaag geleden bij de verkiezingen. Dat ondermijnt zijn recente politieke koers en trekt zijn allianties met linkse en separatistische partijen in twijfel. Het schaadt zijn project behoorlijk in aanloop naar de landelijke verkiezingen. Hij heeft dan ook al de conclusie getrokken die verkiezingen te vervroegen van decemer dit jaar naar 23 juli aanstaande.

Linkse partijen verzwakt

Sánchez is niet de enige die schade heeft geleden op 28 mei. Ook de linkse partijen zijn in het algemeen verzwakt. Dat komt overeen met een trend die zichtbaar is in heel Spanje en in de regio. Compromís heeft zowel bij Les Corts als bij de gemeenteraad van Valencia en andere cruciale gemeenten in de regio verlies geleden. Het driepartijenbondgenootschap heeft het echter nog slechter gedaan. Podemos, met Héctor Illueca als lijsttrekker, behaalde zelfs geen enkele zetel in het regionale parlement. Ook heeft de partij geen vertegenwoordiging in de hoofdstad.  

Ondergang van Ciudadanos

Een andere voorspelde ondergang doet zich voor bij Ciudadanos aan de andere kant van het politieke spectrum. Vier jaar geleden behaalde de partij maar liefst 18 zetels in Les Corts. Nu is Ciudadanos verdwenen, zoals eerder is gebeurd bij andere verkiezingsprocessen in heel Spanje.

Ximo Puig is ook grote verliezer

De grote verliezer van de verkiezingen op zondag is de socialist Ximo Puig. Al heeft de uittredende president van de regio zijn resultaten verbeterd ten opzichte van de 27 zetels die hij vier jaar geleden behaalde, de 31 van nu zijn onvoldoende om het succes van de opkomende Carlos Mazón van de PP te stoppen.

Samenwerking met Vox voor meerderheid in Les Corts?

Het succes van Mazón resulteert in een ongekende situatie: de noodzakelijke samenwerking met Vox. Tenzij Mazón ervoor kiest om alleen te regeren met incidentele steun van de extreemrechtse partij, die drie zetels heeft, zal de alliantie tussen beide partijen essentieel zijn om een meerderheid in Les Corts te vormen. Het voorzitterschap komt dan mogelijk in handen van lijst Vox, aangevoerd door Carlos Flores, de andere winnaar van 28 mei.

Dit vind je misschien ook leuk