Hagelstorm in stad Valencia en record van 203 liter neerslag op luchthaven

door admin
Hagelstorm in stad Valencia en record van 203 liter neerslag op luchthaven

Dat heeft de regionale afdeling van het Staats Meteorologisch Agentschap Aemet laten weten. De storm trof vanaf 6.10 uur vooral het westelijk deel van de metropool Valencia met hagel vanaf 07.00 uur, zodat er in totaal 90,4 liter per vierkante meter is opgehoopt, met windstoten van 78 kilometer per uur.

Deze versie van de DANA heeft in de maand november tot nu toe al een hoeveelheid neerslag van 202,8 l/m2 achtergelaten op de luchthaven van Valencia, waarvan 148,7 l/m2 in de afgelopen 36 uur. Een paar kilometer verderop, in het centrum van de stad komt de verzamelde hoeveelheid in dezelfde periode nauwelijks boven de één liter per vierkante meter. Zie hier op Twitter een plaatje van de verdeling van de bliksem tijdens de onweersbuien. 

Volgens de gegevensregistratie van Aemet is deze regenbui de op twee na meest intense bui op de luchthaven van Valencia in een maand november en de op twee na hoogste in de reeks sinds 1980. Deze werd alleen overtroffen door de 91,8 liter geregistreerd op 15 juli 1990 en 101,9 liter op 28 september 2012.

Volgens Stormalert is het risico op overstromingen groot omdat de buien die boven de provincies Valencia en Castellón hangen zich langzaam verplaatsen en hevig zijn. 

Alle records voor neerslag in een maand november in één keer verbroken

In deze aflevering werden alle records voor neerslag in een maand november op het vliegveld verbroken: het record voor de meest intense bui (66,1 in één uur), de dag met de meeste neerslag (148,7) en de maand november met de meest geaccumuleerde neerslag (202,8, voorlopig).

Voorspelling voor zaterdag

De regen- en windstorm die een groot deel van de regio treft, blijft deze zaterdag actief in de noordelijke helft, maar zal later op de dag afnemen, volgens de voorspelling van Aement. In de zuidelijke helft worden perioden van bewolking verwacht, met nevels en ochtendmistbanken in het binnenland.

Voorspelling voor zondag

Morgen, zondag, kunnen er nog enkele geïsoleerde buien vallen, af en toe met een storm aan de kust, al wordt een toename van de maximumtemperatuur verwacht en zuidenwind aan de kust en westenwind in het binnenland.

Incidenten door het noodweer

Aldaida is een van de plaatsen die het meest is getroffen door de waterhoos. De vallei is overstroomd, auto’s in overstroomde straten werden meegesleurd door het water. Klik hier voor beelden. 

Nieuwe records van hoeveelheden regen op zaterdag: Vallibona 61,2 La Pobla de Vallbona 51,2 L’Eliana 43,8 Culla 38,41

De regen- en hagelstorm heeft ertoe geleid dat twee van de hoofdwegen van en naar l’Eliana zijn afgesloten. Ook zorgde de waterhoos voor een verkeersopstoping in de onderdoorgang naar de metrosporen op de weg die de gemeente verbindt met die van Riba-roja de Turia.

Samen met het onweer was er ook een hagelbui in gebieden zoals Camp de Túria, waar hagelstenen een deel van de grond bedekten. Volgens het Provinciaal Consortium van Castellón moest de brandweer aan de noordkust bijna 20 keer uitrukken vanwege incidenten door de regen. Verschillende mensen die door het water vast waren komen te zitten in hun auto’s zijn gered. De boulevard van Alboraya was vanochtend volledig overstroomd. 

Dit vind je misschien ook leuk