Halloween en Allerzielen in Spanje: een versmelting van tradities

door admin
Halloween en Allerzielen in Spanje: een versmelting van tradities

In het oude Europa, toen heidense religies nog hoogtij vierden, bestonden er al vieringen voor de doden, compleet met dans, feest en vreugdevuren. Sommige van deze tradities hebben de opkomst van het katholicisme overleefd en zijn daarin opgenomen. Op 1 november vieren de Spanjaarden Allerheiligen en op 2 november Allerzielen, waarbij respectievelijk de heiligen en de zielen van de overledenen worden herdacht.

Halloween: Keltische en hekserij tradities

In Spanje staat Halloween ook wel bekend als Día de las Brujas, oftewel de dag van de heksen. Galicië, een regio met veel Keltische invloeden, viert de avond van 31 oktober als de Noite dos Calacús (Nacht van de Pompoenen). Mensen komen hier samen rondom vreugdevuren, snijden pompoenen en drinken ‘quemada’, een sterke alcoholische drank die traditioneel in een pompoen wordt bereid en gedronken na het uitspreken van een toverspreuk.

Overal in Spanje worden feesten georganiseerd waarvoor mensen zich enthousiast verkleden in de afschrikwekkendste outfits en zich toetakelen met bloederige make-up. Op veel plaatsen is het op Halloween ook feest voor de kinderen. Die trekken verkleed van deur tot deur om de bewoners zogenaamd te laten schrikken en in ruil daarvoor snoep en andere lekkernijen te verzamelen. Ze kunnen lekker laat naar bed want 1 november is een nationale vrije dag.

Modern en traditioneel

Door heel Spanje, en vooral in de grote steden, worden spookwandelingen, zombieparades en vreugdevuren georganiseerd. Het middeleeuwse gebruik om op Allerzielen wijn en ‘pan de ánimas’ (brood voor de zielen) naar de graven te brengen, leeft nog steeds voort. In Andalusië is het gebruikelijk de graven uitbundig te versieren met bloemen.

Catalaanse zoetigheden

In Barcelona wordt op 1 november La Castanyada gevierd. Bezoekers kunnen hier genieten van seizoensgebonden lekkernijen zoals ‘castanyes’ (kastanjes), zoete aardappelen en ‘panellets’, kleine Catalaanse taartjes gemaakt van marsepein en amandelen. Andere typische zoetigheden zijn ‘buñuelos de viento’, een soort oliebollen, en ‘huesos de santos’, een marsepeindeeg gevuld met eidooier.

Dit vind je misschien ook leuk