Heb ik covid of griep? Zo werken de nieuwe combinatietesten

door admin
Heb ik covid of griep? Zo werken de nieuwe combinatietesten

Het is de eerste herfst-winter zonder de verplichte maskers op de meeste plaatsen, behalve gezondheidscentra, apotheken en openbaar vervoer. Slijm, ongemakt, hoesten of koorts zullen ons dan doen twijfelen. Is het gewoon een verkoudheid? Of ben ik besmet met Covid? Er zullen nog maar weinig mensen zijn die niet ooit tot tranen en kuchen toe een stokje in hun neus hebben gestoken.

Combinatietests

Antigeentesten dienen om een ​​actieve infectie op te sporen, omdat ze de aanwezigheid van viruseiwitten identificeren. De nieuwe gecombineerde testen maken de diagnose mogelijk van SARS-CoV-2, het influenza A-virus en het influenza B-virus. Hoewel gelijktijdige infecties niet de meest voorkomende zijn, geven de combinatietests ook aan of daar sprake van is of niet. 

De combinatietest is een neustest. Met andere woorden, het is niet nodig om zo diep in de neus te gaan met het teststaafje als voorheen. Twee centimeter in het neusgat volstaat. Zelfs voor kinderen is het eenvoudig. 

De basis is dezelfde als die van de antigeen testen die we al kennen tegen het covid-19 virus. Ze zijn gebaseerd op antigeen-antilichaam interactie. In dit geval detecteren deze tests een specifiek deel van elk van de virussen.

De virussen, SARS-CoV-2 en de griep, zijn heel verschillend. De ene is een specifiek type coronavirus en de andere is een griepvirus. Dat wil zeggen, hun morfologie en de eiwitten die deel uitmaken van deze virussen zijn verschillend.

Een eiwit van het coronavirus is de S, de Spike. Dat eiwit is een vreemd agent voor het organisme, dat bekend staat als een antigeen. Wanneer dat eiwit met het virus ons lichaam binnenkomt, probeert het immuunsysteem het aan te vallen. Daarom zal dat eiwit, dat het antigeen is, een speciale affiniteit hebben voor een specifiek antilichaam. Als we dat specifieke antilichaam in deze tests plaatsen nadat we een monster met een wattenstaafje hebben genomen, blijft het aan het specifieke antilichaam plakken.

Bij het griepvirus gebeurt precies hetzelfde, alleen de antistof die ervoor gemaakt is, is gericht op een ander eiwit. In dit geval twee soorten eiwitten die ook deel uitmaken van de buitenkant van het virus, hemagglutinine en neuraminidase.

Zo kunnen in dezelfde test, op hetzelfde “pleistertje”, verschillende antistoffen worden geplaatst die deze virussen, die ook verschillend zijn, “vangen”.

Nieuwe coronagolf op komst?

Deze dinsdag werd het laatste gezondheidsrapport over covid-19 in Spanje openbaar gemaakt. Ondanks dat de gegevens volgens gezondheidsexperts nog niet verontrustend zijn, stijgen alle indicatoren van de pandemie. Dit zijn ziekenhuisopnames, IC-opnames en incidentie. De virusincidentie is sinds vrijdag vijf punten gestegen. De hoogste stijging in incidentie sinds begin juli. De ziekenhuisopnames stegen na de spectaculaire daling in het vorige rapport. Op dit moment zijn er in Spanje 2.332 mensen opgenomen met covid. Daarnaast liggen er nog 14 mensen op de intensive care. In totaal zijn er 143 patiënten met covid.

Het is voor het eerst sinds het begin van de zomer dat de drie basisindicatoren van de pandemie zijn gestegen. Om te weten of we aan het begin van een nieuwe covid-golf staan, moeten we de volgende rapporten afwachten om te zien of de trend voortzet. Wat incidentie betreft consolideert het begin van een nieuwe curve. Deze steeg namelijk in de laatste vier rapporten. 

De autonome gemeenschappen hebben 8.761 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld. Dat brengt het totale aantal met Covid-19 besmette mensen op 13.412.263 sinds het begin van de pandemie. Wat betreft degenen die stierven aan Covid-19, er zijn de afgelopen week 37 gemeld. Hierdoor stijgt het dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje tot 114.084 mensen.

Dit vind je misschien ook leuk