Het sneeuwt weer in Spanje

door admin
Het sneeuwt weer in Spanje

In de op 1000 tot 1900 meter gelegen hoge stad Navacerrada in de regio Madrid, op ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad, viel zelfs een laag van 36 centimeter verse sneeuw. Dat melden verschillende Spaanse media, waaronder El País. In deze gemeente met zo’n 3.000 inwoners viel er in de maand april in 20 jaar tijd niet zo’n dik pak sneeuw. 

Bekijk ook: Van zomerse hitte naar winterse kou binnen 24 uur tijd

Afgesloten wegen

De sneeuwgrens lag op woensdag 20 april in sommige regio’s van Spanje slechts op 700 meter. Tal van wegen moesten worden afgesloten, waaronder delen van de A6 van Madrid naar het noordwesten van het land. Autoriteiten meldden problemen op 26 grote snelwegen. De nationale weerdienst Aemet heeft niet alleen een weeralarm gegeven voor Madrid, maar ook voor negen andere van de 17 zautonome gemeenschappen van het land. Hieronder Andalusië, Valencia en Catalonië.

Er werd gewaarschuwd voor sneeuw en regen, lawines en aardverschuivingen, harde wind, extreme kou en hoge golven. Het alarm is in een verzwakte vorm nog steeds geldig op donderdag en vrijdag.

Spanjaarden boos over het slechte weer

De Spanjaarden waren verrast en boos over het slechte weer. Buurtbewoners en toeristen, bijvoorbeeld op Mallorca, moesten het verhoopte strandbezoek tot nader order annuleren. Op het mediterrane eiland, waar het in de tweede helft van april vaak 25 en soms tot 30 graden kan worden, zal het kwik op donderdag met veel regen tussen de 9 en 15 graden bewegen.

Anderen blij met sneeuw

Maar veel kinderen en sommige volwassenen in de regio Madrid waren blij: Alfonso Tomás plaatste op Twitter een video van een besneeuwd landschap in de stad La Raya in de Noord-Spaanse regio Asturië en schreef: “De winter is terug!”. “Dat is ongebruikelijk”, zei Aemet-woordvoerder Rubén del Campo tegen “El País”. Zelf plaatste hij een foto van het zicht op de besneeuwde bergen van de Sierra de Guadarrama vanuit de Spaanse hoofdstad. 

Dit vind je misschien ook leuk